Ansiktsolja

Ansiktsolja

Hur använder man ansiktsolja, hur blandar man dem och vilka egenskaper passar min hudtyp?

Först och främst – som med allting, gäller tålamod när man börjar med nya produkter. Om din hud inte är van vid fett, utan i stället måste producera mycket sebum i talgkörtlarna – så kan huden kännas väldigt fet när du börjar tillföra fett utifrån.

Din hud producerar sebum (hudfett) för att återfukta sig själv. Nej, din vattenbaserade hudkräm tillför inte fukt till huden – bara mjukgörande ämnen och parfymer. Fukt kan huden endast ta åt sig av Glycerin som finns i fett och oljor – och hudens egenproducerade Sebum (som även kallas Talg).

Så låt det ta tid, börja med bara lite olja som du värmer mellan handflatorna och sen försiktigt masserar in i huden. Efter några dagar kommer du märka att huden börjar reglera sebumproduktionen och huden känns mindre fet.

Varför ska man då tillföra fett till huden om den ändå kan producera eget fett som återfuktar?

Sebum är jättebra, och har du en balanserad Sebumproduktion i huden som ger jämn tillgång på fukt så kanske du inte behöver tillföra någonting mer.
Men huden är påverkad av så mycket annat – vad vi äter i form av essentiella fettsyror, hormoner, miljön, luftföroreningar och fukten i luften bland annat. Dessutom kan vi ha hudproblem och inflammationer, pigmentfläckar, linjer och rynkor. Huden kan kännas grov eller för tunn, sakna spänst och massor av andra – ofta blandade, tillstånd.

Och det är där fettsyrorna och glycerinet i fett kommer in och kan hjälpa, förändra och förbättra din huds känsla och motståndskraft mot sol, föroreningar och inflammationer.

Fett består av fettsyror och Glycerin – ett fett består av flera fettsyror, och även om de alla är ”fett” så har de olika egenskaper. Visste du t.ex. att Palmitinsyran som det finns mycket av i Kokosolja kan vara uttorkande på huden? Därför kan den vara bra att tvätta huden med om man har fet hud och akne.

Men man kan väl inte använda fett på huden när man har akne?

Jo, för fettet balanserar Sebumproduktionen och kan minska inflammationen i huden. Akne ska absolut inte behandlas med alkoholbaserade produkter.

Måste man veta vilket fett som innehåller vilka fettsyror för att veta vad som är bäst för ens egen hud?

Nej, såklart inte – här kommer några handfasta tips och recept. Men som med allting – testa dig fram och ge inte upp efter en dag – ha tvålamod!

Först en kort beskrivning av mina olika oljor och dess egenskaper:

Aprikoskärnolja:

Halvfet olja med härlig doft. Ger lyster och jämnar ut hudtonen. Mjukgörande och lugnar inflammation. Liknar Mandelolja. Passar bra för massage och bäbisvård.

Arganolja:

En torr olja som lätt tränger in i huden. Tunnflytande och passar tunn och känslig hud. Kan minska kli och eksem.

Baobabolja:

Halvfet olja som är vårdande på torr och mogen hud. Bäst på att öka elasticiteten i hud som tappat spänst. Mycket återfuktande och lindrande.

Granatäppelolja:

Halvtorr olja som är mycket bra för hud som börjat visa ålderstecken. Ökar kollagenåterbildningen, lugnar inflammation och reducerar svullnad (perfekt för huden under ögonen). Blanda med halvfet/fet olja om du har torr hud.

Jojobaolja:

Halvfet olja (fast egentligen ett flytande vax) som passar de flesta, tas lätt upp av huden då den är väldigt likt vårt eget Sebum i sin sammansättning. Mycket bra basolja som både kan göras torrare och fetare med andra oljor i en blandning.

Kiwifröolja:

Halvtorr olja som doftar ljuvligt av Kiwi, och är unik på så sätt att den består av både Omega-3 Alfa-Linolensyra (Vitamin F), och Omega-6 Linolsyra. Den innehåller alltså båda de essentiella fettsyror som kroppen inte kan producera själv, men som är livsviktiga för oss. Passar bra till både ansikte och hår och lämnar huden len och mjuk.

Mandelolja:

Halvfet/fet olja som är rik på E-vitamin. Lindrar irritation och klåda. Bra att använda för att ta bort smink. Passar även bäbisrumpan, skorv eller i badet (både för barn och vuxna). Perfekt till torra armbågar och hälar.

Morotsolja:

Halvfet olja, rik på antioxidanter som förhindrar cellnedbrytning. Är en blandning av morotsextrakt, Aprikoskärnolja, Avokadoolja och Tistelolja – perfekt för mogen hy. Ger lyster och lite färg tack vare Karatenoiderna i morotsextraktet. Antiinflammatorisk och balanserande.

Nyponfröolja:

Torr olja som doftar skog och höst. Den olja som innehåller högst andel Retinolsyra som hjälper mot rynkor och linjer, minskar akne och jämnar ut pigmenteringen i huden.

Paranötolja:

Halvtorr olja som doftar nöt och är rik på Selen som hjälper elastinet hålla huden spänstig. Återfettar bra utan att tynga ner och passar mycket bra till både hårbotten, hud och nagelband. Mycket mjukgörande.

Tefröolja:

Halvtorr olja som tas upp lätt av huden. Bästa håroljan! Mjukgörande och antibakteriell. Passar bra som bas under smink. Förhindrar nedbrytningen av kollagen och elastin i huden. Perfekt nagelbandsolja.

Tistelolja:

Torr olja med nötig doft. Den olja som har högst andel Linolsyra som är en essentiell fettsyra som minskar i huden när vi blir äldre (den minskningen börjar redan i 20-års åldern).

Sammanfattning av torrhet:

Torrare oljor är: Argan, Nyponfrö och Tistel.

Halvtorra är: Granatäppel och Tefrö.

Halvfeta oljor är: Aprikoskärna, Baobab, Jojoba och Morot

Fetast är Mandeloljan

 

Vilken olja passar olika hudtyper?

Normal hud, med lite fetare zoner kring näsa, panna och haka:

Jojobaoljan med med Argan för en härligt lättabsorberad olja. Kiwifrö, Nyponfrö och eller Tistel om du har små linjer eller rynkor.

Torr hud utan ålderstecken:

Även här kan du ha Jojoban som bas, men även Aprikoskärna är en bra basolja. Blanda med Baobab, Morot eller Mandel för en fetare olja.

Torr hud med ålderstecken:

Morot eller Mandel för mer fett som bas och blanda med Babobab, Kiwifrö, Tistel eller Nyponfrö för en riktig super anti-age olja.

Fet hud med ålderstecken:

Tistel, Paranöt och Nyponfrö

Inflammerad hud och akne som är fet:

Svensk doftfri Rapsolja som bas, Nyponfrö och Granatäpple

Inflammerad hud, eksem och Roscasea som är torr:

Även här passar den svenska Rapsoljan som bas då den har inflammationshämmande egenskaper. Blanda med Tefrö, Aprikoskärna och Morot.

Hård hud med djupa rynkor:

Rapsolja eller Mandel som bas. Blanda med Kiwifrö, Baobab och Tistel, Morot eller Nyponfrö.

Bebisrumpan, skorv vi hårbotten, mammamagen eller bara extra snäll och fet olja för torr hud:

Svensk Rapsolja som bas, Mandel, Aprikoskärna och Tefrö.

E-vitamin

Jag tillsätter alltid 1% E-vitamin i mina oljeblandningar – dels så håller oljorna längre då E-vitamin fördröjer oxidation och dels är en kraftfull antioxidant som skyddar mot och reparerar solskador, är antiinflammatorisk och hjälper till med cellåterbildningen i huden.

TIPS! Om du inte har använt olja i ansiktet tidigare så vet du kanske inte var du har för hudtyp. Börja med att tvätta ansiktet med en ekologisk kokosolja (det finns doftfria) på en tvättlapp fuktat i varmt vatten. Vänta en kvart och titta och känn efter hur ansiktet känns. Stramar det har du torr hy och behöver en lite fetare olja. Känns ansiktet oljigt och ser glansigt ut – börja med en torrare olja.

När du använt din ansiktsolja ett tag kan du märka att huden känns annorlunda, oljan kanske inte räcker till längre för att din hud dragit ner på sebumproduktionen och nu behöver mer fett och fukt. Du kan också få små blemmor och utslag – dessa beror oftast på att din hy producerar för mycket Sebum och den tillsammans med den tillförda oljan gör det svårt för döda hudceller att transporteras bort – då orsakar de små inflammationer i huden.

Tvätta ansiktet:

Även när man tvättar ansiktet bör man undvika vatten, då det fyller upp de översta hudcellerna med vatten i stället för fukt (kom ihåg – vatten är inte fukt för huden – Glycerin är). Fukta en trasa med varmt vatten, vrid ur ordentligt och droppa på några droppar av svensk, ekologisk Rapsolja om du har torr eller inflammerad hud eller lite kokosolja om du har fet hud och akne. Massera in oljan i ansiktet och torka sedan av med en bit av trasan du inte har olja på. Jag föredrar att använda trasor från gamla frottéhanddukar, då får jag en mild peeling när jag tvättar och torkar mig som hjälper till att få bort döda hudceller och ökar blodcirkulationen i huden.

BONUS! Varför skriver jag om Rapsolja i ansiktsvård? Jo, för att den svenska, ekologiska Rapsoljan har visat sig ha egenskaper som ingen annan olja i världen. Jag har den som basolja i min hudvård, både till kroppen och i mina oljeblandningar för ansiktet. Oljan är så antiinflammatorisk att den i studier har jämförts med Kortisonprodukter. Den innehåller E-vitamin och andra antioxianter, vitaminer och mineraler. Dessutom är det en billig olja att ha som bas, och sen kan man blanda med dyrare oljor för att även få deras egenskaper.

En pumpflaska med svensk, ekologisk och doftfri Rapsolja och tvättlappar i frotté finns alltid i mitt badrum och jag droppar både olja i badet och på en varm, fuktat tvättlapp för att smörja in hela kroppen och samtidigt få en skön peeling, rensa bort döda hudceller och öka blodcirkulationen.

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Ida

    Som jag längtat efter ett sånt här inlägg😍 En fråga om blandningar. När du blandar rapsolja med annan olja- hur mycket av varje olja blandar du ihop?
    Du är så bra!

    1. annastvaleri

      Men tack, så glad jag blir att det blev uppskattat! Det beror helt och hållet på hur torr hy du har, eftersom Rapsoljan är en fet olja – och vilken olja du tänkt blanda den med. Har du torr hy kan du ta mer Raps, men har du fet hy behöver du bara lite – prova dig fram med en pytteliten blandning och se vad din hud tycker om! 🙂

Lämna ett svar