Hej!

Presentation

Tänka sig att jag skulle ha en blogg, eller ens en egen hemsida – för att inte tala om en egen webbutik.

Om du kommit så här långt, så innebär det förmodligen att du är nyfiken på vad jag gör, eller vem jag är – så en presentation kanske är en bra början.

Anna heter jag, och det är jag och min familj som bor i det där lilla röda huset på bilden. Det ligger i Dalhem, som i sin tur ligger mitt på Gotland. Egentligen är jag norrlänning, men jag hamnade här (lång historia) – och här trivs jag bra.

Jag tillverkar tvål, som du säkert redan vet. Riktigt tvålar, utan kemikalier och konstiga saker som man inte behöver. För egentligen är ju tvål bara lut och fett, det behöver inte vara krångligare än så. Förr i tiden hade säkert varenda bondgård sin egen tvål, gjord på lut de kokade av aska och fett de fick när de slaktade sina djur. Det var kanske inte så snofsig tvål, men den dög säkert alldeles utmärkt att tvätta sig med. Sen hände det någonting på femtiotalet, då kom man på att man kunde använda tensider och andra kemikalier för att framställa tvål mycket billigare.

Men nu skulle ju inte det här bli en historielektion i tvål – fast det är intressant det också – jag får återkomma i ämnet 🙂

Nu tillverkar inte jag tvål exakt som de gjorde förr i tiden, men inte långt ifrån. Jag köper min lut (det riktiga namnet är Natriumhydroxid) och mina oljor och fetter, och jag har en blandning av olika oljor och fetter i mina tvålar, för att tvålarna ska ha många bra egenskaper. Det är jättespännande att olika oljor tillför olika saker med sina respektive sammansättningar av fettsyror.

Men nu skulle ju inte det här bli en kemilektion om fettsyror – fast det är också intressant (för en tvålnörd) – jag får återkomma i det ämnet också.

Eftersom jag bor på Gotland, och eftersom jag försöker leva som jag lär, så letar jag också hela tiden efter lokalproducerade råvaror. T.ex. så gör jag en tvål med Ringblomma i, för att jag älskar att odla Ringblommor. Också gör jag en tvål med te som är blandat här på Gotland, av Kränku, jag köper rapsolja hos Halner Gård i Bro och jag använder min egen (eller ja, mina bins) honung. Man kan verkligen göra tvål av allt möjligt.

Men nu skulle ju inte det här bli en lektion i vad man kan göra tvål av – för det lovar jag att jag kommer återkomma till hela tiden, för det är det roligaste jag vet.

Jag har döpt mina tvålar till namn som har med Gotland eller med Gutamål att göra. Gutamål är den dialekt som pratas på Gotland, och den har sina rötter i mycket gamla nordiska dialekter och språk. För en inflyttad norrlänning är den minst sagt lite knepig – men jag älskar dialekter och vill gärna att det ska märkas att mina tvålar är tillverkade på Gotland. T.ex. så heter min ringblomstvål Solsikka, för det är ringblomma på Gutamål.

Men nu skulle ju inte det här bli ett inlägg om Gutamål heller – jag får återkomma i det också.

Att sälja tvål, eller någon annan kosmetika för den delen – är ganska krångligt och dyrt. Det är väldigt många EU regler man måste ha koll på. T.ex. så får man inte sälja (eller ens ge bort) egentillverkad kosmetika, om den inte är tillverkad enligt ett visst regelverk (GMP), säkerhetstestad av kemist, registrerad i EU’s kosmetikaregister (CPNP), etiketterna ska se ut och innehålla viss information och ha en innehållsförteckning på ett visst ”språk” (INCI). Läkemedelsverket i Sverige håller koll – och fakturerar, allt som man registrerat – varje år.

Men nu skulle ju inte det här bli ett inlägg om hur man går tillväga för att sälja sin egen kosmetika – för det är så mycket, så det får också bli ett eget inlägg.

Förutom att jag tänkte sälja mina produkter, så hoppas jag även kunna dela med mig av alla recept och tips på kemikaliebantning och egentillverkning, som jag samlat på mig. Det får också bli egna inlägg.

Jag har fyra stycken tvålar (i skrivandes stund 2018) registrerade i CPNP, som jag säljer här. Jag tillverkar också schampotvålar för djur, och rengöringstvål för disk och tvätt bland annat. Alla tvålar får sina egna presentationer i webbutiken. Jag gör alla tvålarna själv, för hand – med hjälp av mina bunkar, slevar och vispar. Sen skär jag upp dem och skriver ut etiketter till dem. Jag använder bara naturliga ingredienser, inga parfymer utan bara äkta eteriska oljor och absolut ingen palmolja. Jag använder ekologiska råvaror så långt jag kan, om jag inte kan odla det själv förstås – då föredrar jag det, fast jag är ju inte KRAV certifierad, så jag får inte kalla det jag odlar själv för ekologiskt.

Mina tvålar kan vara lite sneda, de kan ha luftbubblor i sig, och etiketterna är utskrivna på återvunnet papper – men de är gjorda med kärlek <3

Jag hoppas ni ska tycka om dem lika mycket som jag gör.

Kram

/Anna

Lämna ett svar