Du visar för närvarande Jordgubbshud

Jordgubbshud

Jordgubbshud

Jordgubbshud, eller Strawberry skin som det också kallas – drabbar nog oss alla mer eller mindre. Här kommer jag att skriva lite om vad det är, vad det beror på, hur man kan undvika det och några olika behandlingar – samt när det INTE är Jordgubbshud – vad är det då?

Vad är jordgubbshud?

Jordgubbshud är när huden får små små prickar, som ser ut som de små fröna utanpå en jordgubbe. Jordgubbshud uppstår när talgkörtlarna/hårsäckarna i huden blir tilltäppta – av smuts, döda hudceller, bakterier, torr hud eller inåtväxande hårstrån.

Om du har vad som ser ut som jordgubbshud, tillsammans med svullnad och eller smärta i huden, så kan du ha en hudåkomma eller infektion – då bör du söka läkarvård.

Follikulit och Keratosis pilaris – kan båda se ut på ungefär samma sätt som jordgubbshud. Jag skriver mer om dessa två längre ner.

Varför får man Jordgubbshud?

Rakning

Jordgubbshud uppstår ofta på hud som rakas eller vaxas, dels om man inte använder någon slags raktvål eller kräm, dels om man använder en slö eller smutsig rakhyvel. När man rakar huden (eller vaxar den) exponerar man talgkörtlarna i huden för syre, vilket leder till att hudfettet (Sebum) som är i körtlarna oxiderar och mörknar och syns som mörka prickar.
Exfoliera benen i varmt vatten innan rakning, och se till att huden är mjuk och varm. Använd en raktvål eller kräm och raka enbart med en fräsch och vass hyvel i samma riktning som håren växer – då undviker du att skada huden och få inåtväxande hårstrån och jordgubbshud. Smörj in benen efter rakning med en oparfymerad, mjukgörande produkt.

Puberteten

Jordgubbshud kan man också få på hud som inte rakas, och då beror den oftast på igentäppta porer. I puberteten har många en överproduktion av Sebum, huden hinner inte transportera bort allt vilket kan leda till igentäppta porer.
Att behandla huden med aknemedel som innehåller alkohol kan förvärra överproduktionen, då alkoholen tar bort allt hudfett och talgkörtlarna då tror att de måste producera ännu mer fett för att kompensera.

Behandla i stället aknehud med en ekologisk kokosolja. Kokosolja innehåller en hög andel Laurinsyra som är balanserande för sebumproduktionen, anti-inflammatorisk och bakteriedödande – och har i studier visat sig kunna döda Propionibacterium acnes som är den bakterie som orsakar akne – läs mer om det HÄR
Ta lite kokosolja på fingrarna och massera in i varm, fuktig hud. Ta sedan en frottéhandduk och torka huden med små cirkulerande rörelser för en lätt peelingeffekt.

Torr hud

Torr hud i sig leder inte till jordgubbshud, men torr hud har lättare för att orsaka jordgubbshud, speciellt i samband med rakning eller vaxning. Jordgubbshud syns även tydligare på torr hud. På vintern är huden torrare, då torr luft drar ut fukt ur huden. Läs gärna mitt inlägg om hudvård på vintern HÄR och mitt inlägg om torr hud HÄR

Hur blir jag av med jordgubbshud?

Exfoliera huden

Passa på att exfoliera huden när du duschar eller badar. Något så enkelt som att tvåla in huden med en bit luffasvamp, en borste eller att ha tvålen i en Tvagpuse gör att du blir av med mycket smuts i porerna och hjälper huden transportera bort döda hudceller. Du kan också exfoliera huden med kaffesump eller socker.
Vill du ge huden en extra omgång, kan du emellanåt torrborsta huden innan duschen, men tänk då på att använda en milt exfolierande produkt – t.ex. en frottéhandduk och att inte trycka så hårt på huden, utan gå över huden i små cirklar med ett lätt tryck. HÄR kan du läsa mitt inlägg om torrborstning och lymfborstning.
OBS! Dela inte luffasvamp eller liknande med andra familjemedlemmar. Det kan räcka med att någon som har en annan bakterieflora på huden än dig skrubbar sig med samma produkt för att du ska få hudproblem om du har känslig hud.

Smörj in dig – även om du inte tycker du ser torr ut

Smörj in huden efter du duschat, även om inte huden känns torr så har du precis tvättat bort din huds naturliga skyddslager av hudfett och det kommer ta huden en stund att återställa den. Använd en oparfymerad och ofärgad produkt – t.ex. en ekologisk olja eller ett smör.
Bonusnörderi: huden tar inte åt sig fukt bättre när den är själv är fuktig – det är en myt. Du måste alltså inte smörja in dig på en gång direkt du kommer ut ur duschen av den anledningen. Däremot tar huden bättre åt sig fukt (äkta fukt alltså – inte fuktgivande ämnen i vattenbaserad hudlotion) när både den själv och produkten du smörjer in dig med är varm. Så stå gärna kvar i det varma badrummet och gnugga din kroppsolja mellan handflatorna innan du smörjer in den med små cirkelrörelser på din varma hud.

Bonusrecept
Min favorit på vintern är att smälta Sheasmör i vattenbad och tillsätta 10% Kakaosmör, 1% E-vitamin och 10-20% olja (t.ex. en doftfri Rapsolja). Sheasmör Paradoxa är det Shea jag tycker passar bäst för kroppssmör som ska blandas ut med andra produkter.
När Sheasmöret smält helt, låter jag blandningen svalna och ställer sedan in den i kylen så allt blir hårt (ca 15 minuter), sen vispar jag upp allt med elvispen till ett ljuvligt fluff.
Äkta vardagslyx för huden jag lovar! OBS! Rena fingrar i burken!

Ska man inte dricka vatten?

Såklart är det alltid bra att dricka vatten, det är väldigt viktigt för kroppen och matsmältningen. Men för huden gör inte en plötslig överkonsumption av vatten att man får strålande vacker, återfuktad hud. Huden är det sista organet som får vatten – när övriga organ i kroppen tagit sitt. Och du kommer förmodligen kissa ut det mesta i stället för att känna effekten i ansiktet. Hud återfuktas effektivast och snabbast utifrån – främst genom att tillföra Glycerin. Vill du dricka mer vatten i vardagen – portionera ut vattnet genom att ta en klunk ungefär var tionde till femtonde minut – då har kroppen lättast för att använda det (jag har även läst någonstans att det är bäst för hjärnan om man vill hålla sig pigg – men nu hittar jag inte den studien).

Epilering

Epilera i stället för raka och vaxa (eller kör full Chewbacca mode – då håller du värmen bättre också). Epilering fungerar på ett sätt som vaxning eftersom det rycker upp hårstråna med roten, men det tar inte med sig en bit av Strateum Corneum under processen som vax gör, vilket innebär att Epilering är snällare för huden.

Kemisk peeling

Den stora modegrejjen under de senaste åren har varit att via kemisk peeling ta bort en bit av det allra översta hudlagret. Jag tror (och hoppas) att detta är på väg att bli omodernt igen – tack och lov för det. Kemisk peeling är en syrapeeling med ämnen som AHA-syra, Salisylsyra eller Retinoider. Dessa tar väldigt effektivt bort döda hudceller och kan även minska effekten av jordgubbshud. Men en kemisk peeling är ett för huden väldigt onaturligt sätt att förnya sig själv, och kan leda till att du får hud som är känslig mot solen.
En mekanisk peeling med en snäll olja med välgörande fettsyror och återfuktande Glycerin är ett bättre alternativ, och kan göras oftare utan att skada huden.

Bonusrecept
Min favoritpeeling är att hälla en liten mängd Bikarbonat i handen och sen hälla på en fet olja – jag gillar Mandeloljan till peeling. Rör ihop till ett klet och massera in i ansiktet med försiktiga små cirklar och skölj bort med vatten. Ett väldigt billigt och snällt sätt att djuprengöra huden. Du kan också ta honung och använda på samma sätt för en ännu snällare peeling.

Läs mer recept i mitt inlägg om vardagslyx HÄR.

 

Follikulit

Man kan även ha vad som liknar jordgubbshud, men som även kliar och känns ömt (det kan även se ut som små finnar). Då kan det vara en hudinfektion som heter Folliculitis eller Follikulit på svenska. Follikulit är en hårsäcksinflammation som innebär att jästsvamparna på huden är i obalans. Läs mer om det HÄR.

Follikulit är bland annat vanligt att få i samband med rakning och drabbar ofta män som rakar ansiktet och utlöses då av inåtväxande hårstrån eller en smutsig, slö rakhyvel eller rakapparat.
Dela aldrig rakhyvel med andra och se till att tvätta ansiktet innan rakning och att använda en ren rakhyvel/rakapparat.

Man kan också få Follikulit om man svettas mycket, både av träning eller av varma bad eller tropiska miljöer.

Follikulit försvinner ofta av sig själv om man tillämpar god hygien och undviker att raka huden. Om den inte försvinner bör du söka läkarhjälp för ytterligare behandlingsalternativ.

 

Keratosis pilaris

Symptom som liknar Jordgubbshud kan också bero på en genetisk åkomma som heter Keratosis pilaris (läs mer om det HÄR) – och i så fall beror prickarna och de små knölarna i huden på en överproduktion av Keratin i hårsäckarna. Keratin är det protein som en stor del av vår hud, vårt hår och våra naglar består av, och när hårstrået växer ut ur hårsäcken så består det till största delen av döda celler av Keratin.

När kroppen producerar lite för mycket Keratin och inte kan transportera bort allt, så ligger det kvar i huden och bildar små knölar. Keratosis får man ofta på överarmar, skinkor och låren och beror alltså inte på rakning.

Keratosis går inte alltid att bli av med genom behandling, men vissa upplever att besvären minskar med åldern. Man kan minska utslagen genom att exfoliera under varmt vatten och smörja in, gärna med en naturlig olja – minst en gång om dagen. En lermask på utsatta ställen kan också minska utslagen.

Ta hand om huden
Kram
/Anna

Lämna ett svar