Om hår

Om hår

Nu tänkte jag skriva om hår – vad är det uppbyggt av och vad det behöver.

Fukt, balsam, pH-värde och såklart schampotvål – hur man använder dem, hur håret kan reagera när man börjar och vad det finns för fördelar och nackdelar med dem.

De vanligaste frågorna jag får handlar om schampotvål och hår. Det kan vara allt från ”mitt hår är jättetrassligt efter tvätt, jag måste ha balsam” till ”vilken schampotvål ska jag börja med”

Fast det bästa är ju såklart när jag får ”min hårbotten har slutat klia sen jag började med schampotvål” och ”jag har fått en massa stubb i hårbotten, det kommer massor med nya hårstrån nu”

Vad är hår

Hår är nästan rent protein, ett protein som heter Keratin. Det yttersta lagret av hårstrået är uppbyggt av fjäll, upp till 8 lager tjockt. Asiatiskt hår har flest fjällager, och europeiskt hår lite färre. Minst antal lager fjäll har Afrikanskt hår. Hur många lager fjäll ett hårstrå har, bestämmer hur starkt det är, hur mycket det kan utsättas för innan det tar skada och hur långt det kan växa.

Ett rakt hår har fjällen liggande platt som takpannorna på ett hus, men på ett lockigt hårstrå böjs fjällen utåt av kurvorna i håret, och gör på så sätt håret mer utsatt.

Hårkvalitet

Kan man förbättra kvaliteten på hårstråna? Nja, hår i sig är ”dött” och kan inte förändras i sig, det är bara levande i hårcellen i hårbotten. Det man kan ändra i hårstrået är hur fjällen ligger och på så sätt hur mycket fukt som får plats mellan dem.

Om man börjar med en ny hårrutin som  är snällare för håret, t.ex. mindre kemikalier, mindre värme och mindre mekanisk nötning – så bör man ha i åtanke att det kanske inte märks så mycket i de hårstrån som redan växt ut, utan påverkar mest de nya hårstråna som växer ut från hårcellerna i hårbotten.

Återfukta hår

Överallt står det att man ska återfukta håret för att det ska må bättre – men kan man ens återfukta hår? Hur gör man det?

Hårstrån är hydroskopiska – det vill säga att de kan ta åt sig vatten (motsatsen är hydrofobisk – ämnen som inte kan ta åt sig, eller lösa sig i, vatten – t.ex. fett). Det har med polariteten hos kolkedjorna att göra (så överkurs, vi struntar i det).

Alla som gjort i ordning håret inomhus och fått till det riktigt snyggt, bara för att sen gå ut och inse att håret ser alldeles frissigt ut vet hur fukt kan ställa till det.

Behöver hårstrået fukt? Vad får det fukt från? Hårstrået kan alltså ta åt sig vatten – men tyvärr så är det precis som med huden – vatten återfuktar inte, varken hud eller hår. Den fukt som hårstråets protein behöver för att ”må bra” – alltså vara flexibelt och inte dra åt sig så mycket fukt från omgivningen osv. – kommer från hårbotten. Ingen quick fix med en superinpackning där alltså!

Det finns däremot studier som visar att hårstrået mår bra av fett (asså va?). Japp, den största studien jag läst kom fram till, att av alla oljor de testat på hår – så var det lätta oljor (Kokos, Argan, Tistel osv.) som gjorde mest för proteinet i hårstrået då lättare oljor kan tränga in genom fjällen och ”smörja” mellan proteincellerna så att håret dels inte kan ta emot fukt i form av vatten och dels blir mer böjbart och då står emot mekanisk slitning bättre. Coolt va!

Speciellt lockigt hår, pga av att fjällen är öppna i ”böjjarna” mår bra av fett som hindrar håret från att svälla av fukt.

Schampotvål

Att börja med schampotvål är ofta en ganska stor omställning för håret, av tre anledningar

  1. Schampotvål är basiskt – kommersiella schampon är pH neutrala eller sura för att hårbotten (och huden) är lätt sur
  2. De flesta som köper ”vanligt schampo” på affären har vant håret vid silikon och/eller mineraloljor
  3. Hårbotten har ofta en rubbad sebumproduktion på grund av kommersiellt schampo och måste ”omprogrammeras”

 

Vill man djupdyka i hår och schampotvål, kan jag rekommendera mina blogginlägg:

 

 

och

 

 

Det som är viktigast att tänka på när man ska börja med schampotvål är att man måste ha tvålamod (tvålskämt). Det är ingen quick fix – du kommer inte få filmstjärnehår på en tvätt – och kanske aldrig om du inte har de genetiska förutsättningarna för det – för det är de som styr hur ditt hår ser ut till 90%.

Du kanske inte ens kan förbättra det hår du redan har. Många av oss har använt så mycket kemikalier i vårt hår att det är för skadat för att fixa. MEN du kan göra det absolut bästa för det nya håret som växer ut! (hoppas det är lite tröst i alla fall).

Naturlig hårvård

De flesta som börjar med naturlig hårvård går igenom följande stadier:

  1. Men vad ÄR det för klister i håret, det går ju inte att tvätta bort (det är silikonhinnan som lossnar, den kan ta några tvättar att få bort).
  2. Herregud vad mitt hår är trassligt och knastertorrt efter tvätt – HUR ska jag klara mig utan balsam? Håret känns trassligt eftersom fjällen öppnar sig av det höga pH-värdet i tvålen, det återställs när håret torkat.
  3. OJ! Håret är verkligen FETT redan dag två, hårbotten är alldeles oljig. Och KLIAR gör det också.
  4. Vad är det i hårbotten? Men, det är ju en massa STUBB, jag får massor med nya hårstrån (detta händer efter några veckor).
  5. Det går ganska bra utan balsam, jag använder bara några droppar olja som jag kramar in i stället
  6. MEN vad mitt hår GLÄNSER nu!

Lägg till eller ta bort några steg, alternativt gå fram och tillbaka mellan steg fem och steg tre några gånger – men SEN har hårbotten vant sig och håret känns fräscht och friskt!

Vilken schampotvål du börjar med spelar alltså mindre roll – då det tar en stund för din hårbotten att vänja sig. När du känner dig balanserad i håret igen, då kan du utvärdera om du behöver en schampotvål som ger mer fett, mindre fett osv.

Balsam

”Mitt hår MÅSTE ha balsam” får jag ofta höra!

Ett balsam är aldrig helt naturligt – men en kaka kan helt klart vara mindre skadlig än ett flytande balsam (och utan allt vatten såklart). Den största fördelen med en kaka är att den aldrig kan innehålla silikon – för silikon existerar inte i fast form. Men den kan ändå innehålla både mineraloljor, färgämnen och parfymer.

Den aktiva ingrediensen är oftast BTMS-50 eller liknande – och för övrigt kan den vara fullpackad med naturliga oljor och andra vårdande ämnen.

BTMS-50? Det är ett emulgeringsmedel som tillverkas av Behentrimonium Methosulfate (ett salt som utvinns från Rapsolja), Cetyl Alkohol (fettalkohol från naturligt fett), och Butylene Glykol (petroleumalkohol (alkohol från mineralolja)).

BTMS är oftast inte skadligt för huden om det inte är i koncentrerad form och om man inte är överkänslig. Innehåller kakan förutom BTMS även fler mineraloljor och kemikalier – t.ex. mjukgörande medel och antistatiska ämnen – så kan den vara lika skadlig för håret som ett vanligt flytande balsam.

BTMS är en ocklusiv produkt – ocklusiv betyder tättslutande och det innebär att BTMS lämnar en film på hårstrået, alltså på samma sätt som Silikon gör (men det är inte nedbrytande som Silikon). Filmen runt hårstrået innebär att det inte blir statisk och den förhindrar att hårstråna nöts mot varandra. Den hindrar också fukt att tränga in i håret och lyfta på fjällen så hårstrået skadas. Ocklusiva produkter bör man undvika på huden, då de täpper till talgkörtlarna och stör hudens naturliga funktioner.

Jag har valt att inte tillverka balsamkakor – av två anledningar. Dels anser jag att balsamkakor inte tillhör naturlig hårvård, dels behövs de inte. Om du ger ditt hår tid, tid att ställa om sig från kemikalier, tid att utreda vad du egentligen har för hårtyp och sen välja schampotvål därefter, tid att låta håret torka efter tvätt innan du säger ”nej, det här är torrt och trassligt” och kladdar in det med kemikalier – så kommer du att få ett naturligt hår. Det hår du har kanske redan är för skadat, men du kan ge det nya håret som växer ut en riktigt bra start!

Prova utan säger jag, krama in en lätt olja i håret efter tvätt och låt det självtorka utan extra värme. Red ut det med fingrarna och borsta först när det är torrt. Du kan också blanda till en Glycerinspray som du sprayar i håret efter tvätt, Glycerin har återfuktande förmågor, men utan att hårstrået sväller och fjällen reser sig som det gör av vatten.

När ska man INTE använda schampotvål

Jag tycker inte man ska använda schampotvål om man har färgat hår, helt enkelt på grund av att en schampotvål är basisk, vilket innebär att fjällen i hårstrået öppnar sig under tvätt och då riskerar du att tvätta bort hårfärgen.

När håret torkar så återställer hårbotten själv pH-värdet i håret – men behöver alltså inte använda surskölj eller balsam – men om man har färgat hår kan man redan ha tvättat bort lite färg.

 

Lämna ett svar