Du visar för närvarande Omega 3-6-9

Omega 3-6-9

Omega 3, 6 och 9

Det finns en grupp fettsyror som kallas för Omega – vad betyder det, vad är det för skillnad på dem? Vad gör de för vår hud och vad finns de i för fetter?

 

Men först – varför heter de Omega?

Den sista atomen i molekylkedjan heter Omega, och om den sista dubbelbindningen i kedjan ligger tre steg från Omega, så är det en Omega 3 kedja, samma med Omega 6 och Omega 9 – där ligger den sista dubbelbindningen i kedjorna 6, respektive 9 steg från Omega. Den här kunskapen är bra isbrytare på ett party om man vill visa att man är ett fettnörd!

 

Vaddå dubbelbindning?

Enkelomättade och fleromättade fettsyror består som övriga fettsyror av kolvätekedjor (de består av kol och väte) där den första kolatomen bildar en karboxylgrupp, och sista kolatomen i kedjan, Omega-atomen, bildar en metylgrupp. Varje kolatom i kedjan, har fyra armar som kan ta tag i andra ämnen (=bindningar) – varje kolatom kan alltså binda med fyra andra atomer. Men (och nu kommer det coola) en kolatom kan också välja att låta två (eller tre, det finns trippelbindningar också) av sina armar gå till en och samma atom – och då skapa en dubbelbindning. Det innebär att kolatomen bara har två atomer kvar att binda till väteatomerna, vilket gör dubbelbundna kedjor mer instabila (och mer reaktiva) – och i fetts fall – mindre fasta. Ju fastare ett fett är, desto färre dubbelbindningar.

Överkurs: Kolväten med enbart enkelbindningar har namn som slutar på -an, som till exempel butan. Kolväten med dubbelbindningar har namn som slutar på -en, som buten. Etan – Eten, Metan – Meten osv.
Nördnivå: Bensen är undantaget här – trots att den har tre dubbelbindningar är den ganska stabil, för den har skapat ett ringformat kolväte som håller bättre en den vanliga raka kolvätekedjan – coolt!

 

Vaddå mättade?

Mättade fettsyror har inga dubbelbindningar alls, utan bara enkelbindningar och heter då mättade, eftersom varje kolatom är mättad med så många väteatomer den kan ha. Fettsyror med en dubbelbindning kallas för omättade, eftersom det finns en bindning i kedjan som inte är mättad. Fleromättade fettsyror har fler än en dubbelbindning – alltså fler omättade bindningar.

Mättade fetter är fasta (kokosolja, animaliskt fett, smör osv.) och omättade/fleromättade fetter är flytande (olja).

Omegafettsyrorna Omega 3 och Omega 6 är fleromättade fettsyror – det innebär att de har flera dubbelbindningar i sina kolatomer som inte är mättade. Omega 9 är en enkelomättad fettsyra då den endast har en dubbelbindning som är omättad/inte mättad.

FettsyraIllustrationer och vektorbilder - iStock

 

Omega 3

Omega 3 fettsyror har alltså den sista dubbelbundna kolatomen tre steg från sista kolatomen (Omega) i kedjan. De olika fettsyrorna som tillhör Omega familjen karaktäriseras av hur många kolatomer de har i sin kedja, och de tre viktigaste Omega 3 fettsyrorna är:

Alfa-linolensyra (ALA) = Vitamin F – essentiell fettsyra – 18 kolatomer. Bra för hjärtat, immunsystemet och nervsystemet – läs mer HÄR. Kvinnor behöver 1,1g ALA per dag (män 1,6g)

Eikosapentaensyra (EPA) – 20 kolatomer. Dess huvudfunktion är att producera en kemikalie som heter Eicosanoid, som reducerar inflammation och reducerar symptom på depression. Läs mer HÄR och HÄR.

Dokosahexaensyra (DHA) – 22 kolatomer. Ca 8% av vår hjärna består av DHA, som bidrar till hjärnans utveckling och funktion. Läs mer HÄR.

Överkurs: De flesta fettsyrorna har ett jämnt antal kolatomer, på grund av att det ingår en koenzym som heter Acetyl-CoA i deras biosyntes – och den koenzymen klumpar ihop kolatomerna två och två.

Omega 3 fettsyror har, förutom det som står ovan – även en inverkan på vår hud om vi smörjer in oss med fett som innehåller Omega 3. Djupdyk i Omega 3 HÄR.

Svart Skiffer Tabell Med Produkten Rik På Omega 3 Och Vitamin D Skrivna Ordet Omega 3 Av Vit Krita-foton och fler bilder på Omega-3 - iStock

Vad gör Omega 3 för huden?

Omega 3 fettsyror påverkar hur jämn huden ser ut och hur balanserad hudens egen produktion av Sebum är. Att ha en balanserad sebumprodutktion innebär att huden är jämnt återfuktad och minskar även risken för akne och pormaskar som beror på för mycket sebumproduktion.

En hy mättad med Omega 3 har mindre ålderstecken i form av rynkor och fina linjer, den håller sig mjukare och har mindre inflammationer. Omega 3 är anitinflammatiorisk och kan reducera irritation och dermatit.

De ansiktsoljor som har högst andel Omega 3 är Kiwifröolja, Olivolja, Rapsolja, Kakaosmör och Kokosolja.

TIPS! Tvätta ansiktet med en trasa urvriden i varmt vatten och några droppar ekologisk Oliv-, eller Rapsolja. Smält Kakaosmör och blanda upp till 20% i din vanliga ansiktsolja.

 

 

Omega 6

Omega 6 fettsyror påverkar hjärnans funktion, och vår kropps utveckling och tillväxt – läs mer HÄR. Den viktigaste Omega 6 fettsyran är (precis som Omega 3 fettsyran Alfa-linolensyra) essentiell, den heter Linolsyra och har även den 18 kolatomer.

 

Vad gör Omega 6 för huden?

Omega 6 stärker hudens barriärfunktion, återfuktar, jämnar ut ojämn hudton, påskyndar sårläkning och lindrar akne. Linolsyran hjälper huden behålla fukt. Läs mer HÄR.

De ansiktsoljor med högst andel omega 6 och Linolsyra är Paranötolja, Kiwifröolja och Mandelolja.

 

Essentiella fettsyror

Omega 3 fettsyran Alfa-linolensyra och Omega 6 fettsyran Linolsyra är essentiella fettsyror, det innebär att kroppen inte kan producera dem själva, utan man måste tillföra dem. Läs mer HÄR.

Alfa-linolensyra (Omega 3) finns i vegetabiliska oljor, bland annat linfrö-, raps-, valnöt-, hampa- och solrosolja samt linfrön, valnötter, kiwi och gröna bladväxter. Kvinnor behöver 1,1g ALA per dag (män 1,6g).

Linolsyran omvandlas till Gamma Linolsyra (GLA) i kroppen, där den spelar en stor roll i att reglera kroppens inflammatoriska processer. Den finns i nötter och fröer, broccoli och ägg bland annat. Den rekommenderade nivån är 1,4g GLA per dag och man bör hålla sig under 2,8g per dag för att inte få problem med magen.

Kiwifröoljan är ganska unik, då den är sammansatt av 62,3% Omega-3 Alfa-Linolensyra (Vitamin F) som är en essentiell fettsyra och 16,1% Omega-6 Linolsyra. Den innehåller alltså båda de essentiella fettsyror som kroppen inte kan producera själv, men som är livsviktiga för oss. Övriga fettsyror är Oleinsyra (Omega 9), Palmitinsyra och Stearinsyra.

 

Omega 9

Omega 9 fettsyrorna kan produceras av kroppen själv, men till skillnad från Omega 3 och Omega 6 fettsyrorna ALA och GLA, som är essentiella är Omega 9 fettsyror delvis essentiella då de är hälsosammare för kroppen än många andra fetter. Den främsta Omega 9 fettsyran heter Oleinsyra och har 18 kolatomer. Läs mer om Omega 9 HÄR.

Omega 9 Fatty Acids- How They Are Beneficial For The Body? · HealthKart

 

Vad gör Omega 9 för huden?

Omega 9 är antiinflammatorisk och stimulerar sårläkningsprocessen. Oleinsyran stärker kopplingarna mellan cellmembranen vilket ökar hudens elasticitet. Den kan lugna, balansera och reparera hud, och hjälper mot eksem, Rosacea och Psoriasis. Oleinsyran låser in fukt i huden och påverkas inte av fukt i omgivningen i form av vatten. Läs mer HÄR.

Fetter med hög andel Omega 9 passar dig med torr hud och mogen hud som tappat elasticitet.

De ansiktsoljor/fetter som har högst andel Oleinsyra är Sheasmör, Rapsolja, Olivolja och Paranötolja.

Ta hand om din hud med rätt sorts fett – fett som både återfettar och återfuktar!

Lämna ett svar