Smör och oljor

Smör och oljor

I det här inlägget skriver jag om skillnaderna mellan smör och oljor – hur du kan använda dem och även lite recept!

Peeling

Nu skulle det här nyhetsbrevet handla om smör, och inte peeling – men jag tänkte ändå tipsa om några sköna kroppspeelingar du kan göra hemma i duschen.

När jag är på stranden brukar jag förresten passa på att ta en promenad i vattenbrynet, det är jättebra för både musklerna och huden på fötterna – och kan även peela bort lite förhårdnader. För att inte tala om vilken bra motion det är.

Kroppspeeling var det ju! Här kommer några tips:

Kaffesump och socker är jättebra för att peela kroppen. Blanda med en olja (t.ex. Oliv- eller Raps) eller kör torrt om du är en hårding. Passar bra att göra i duschen när huden är varm och mjuk.

Du kan även peela kroppen skönt med min TvagpuseBakskrubb eller en bit Luffa!

Smör

När jag skriver smör och kroppssmör tänker du kanske först på Sheasmör – som nog är det smör flest känner till. Så jag börjar med att gå igenom lite om det.

Sheasmör är – till skillnad från oljor, ett fast fett som innehåller en hög andel Stearinsyra, som är en mättad fettsyra. Det utvinns ut sheanöten, och är i sin råa form svagt gulfärgad med en tydligt nötig doft. Sheasmör innehåller också Palmitinsyra (som finns i palmolja) och är väldigt rikt på E-vitamin. Sheasmör innehåller även Kanelsyra som gör det antiinflammatoriskt, .

Sheasmören finns i olika varianter – hos mig hittar du både det ”vanliga” Sheasmöret – som heter Paradoxa. Det kommer från Västafrika och är lite hårdare i konsistensen, det passar perfekt till riktigt torr hud. Mitt andra Sheasmör heter Nilotica – och kommer från Östafrika. Det är gult, doftar nötigt och är mer mjukt och smörigt i konsistensen – vilket gör det lite lättare att smöra in än Paradoxa.

Ett annat av mina favoritsmör heter Cupuacusmör, som kommer från Brasilien. Det är nära släkt med kakaobönan – vilket känns på doften. Cupuacusmöret är hårdare än Sheasmören, då det innehåller en högre andel Palmitinsyra än Stearinsyra, vilket gör att det kan vara svårt att smörja in direkt på huden om man inte värmer det genom att gnugga det mellan handflatorna först (eller vispar det, läs mer nedan)

Kakaosmör är ett hårt smör, det går inte att ta i handen och smörja in på huden.

Kakaosmör utvinns ur kakaobönan tillsammans med kakaopulvret. Det är gulaktigt och har en söt doft, och består till största delen av fettsyrorna Stearinsyra, Palmitinsyra och Oleinsyra. Det är mycket återfettande och kan i sin rena form kännas kladdigt och tungt på huden.

Kakaosmör passar åldrande hud väldigt bra, då det hjälper nyproduktionen av hudceller och gör huden mer elastiskt. Det är rikt på antioxidanter, som bekämpar fria radikaler som gör din hud slapp och hängig. Passar torr hud, torra hudpartier och även bäbisvård. Det är perfekt att blanda med andra oljor och fetter (läs mer längre ner).

Alla mina smör är uppbyggda så att de – till skillnad från oljor – lägger sig som en hinna ovanpå huden och tar en längre stund att sjunka in. Men då de sjunker in, kommer de längre ner i huden tack vara den höga mängden E-vitamin (japp, kemi är coolt) och gör alltså mer effekt på torr hud än olja på sikt då de ökar kollagenåterbildningen i huden.

OBS! Om du har lätt för att få pormaskar eller akne, bör du hellre använda olja än smör, framförallt i ansiktet – då smör med sin vattenavstötande egenskap kan få hud som inte behöver så mycket mättat fett att kännas lite igentäppt i porerna.

Vispat smör

Tycker du att smör är för krångligt att smörja in dig med? Känns smör för tjock på huden och tar för lång tid att smörja in? Tycker du inte om den feta hinnan du får på huden av smör? Men tycker du samtidigt att olja drar in för snabbt och att du skulle behöva mer fett på huden?

Då ska du testa vispat smör! Det här passar bäst att göra med de fastare smörsorterna som Paradoxa och Cupuacu.

Smält ditt smör i vattenbad (eller väldigt försiktigt i mikron). Låt det stelna till rumstemperatur och ställ det sedan i kylskåpet tills det är riktigt kallt.

Sen tar du elvispen och vispar runt ordentligt i smöret (låt det inte stå framme så det blir varmt), då blir det fluffigt som vispgrädde.

Spritsa eller använd två matskedar och lägg smöret i en burk och du har en väldigt lyxig produkt att smörja in dig med.

När du ändå gör vispat smör – så kan du passa på att piffa till smöret lite extra. Här kommer några tips:

Vill du ha ett mjukare smör – tillsätt en liten del av din favoritolja för huden. Här kan du välja en torrare olja för att minska ”fettkänslan” av ditt smör.

Tillsätt gärna några droppar E-vitamin – dels gör det underverk för huden, och dels får det fett och oljor att hålla sig lite längre.

Tillsätt en liten del Arrowrot (finns på kryddhyllan i välsorterade mataffärer) så kommer ditt smör kännas torrare, då Arrowroten absorberar en del av fettet (nej, det kommer inte att få smöret att kännas mjöligt).

Tillsätt några droppar av en Eterisk olja, t.ex. Lavendel. OBS! Tänk på att eteriska oljor är väldigt koncentrerade!

Vispat smör är också en väldigt fin present att ge till en torris (eller kanske din kompis som precis fått en bäbis – passar både till bäbisrumpan och på skorven i hårbotten)

Kroppssmör med kakaosmör

Rekommenderad användning är upp till 20% Kakaosmör.

150g Sheasmör eller Cupuacusmör

20g Kakaosmör (ca 13%)

Ev. någon matsked olja för ett mjukare smör

Smält Sheasmör och Kakaosmör i vattenbad på spisen eller i mikron. Tillsätt eventuell olja

Låt svalna och ställ in i kylskåpet en stund så det blir kallt. Vispa med elvispen tills det blir fluffigt. För över till en burk antingen med skedar eller spritspåse.

Tips! Om du har en vacker burk och sätter på en etikett har du en perfekt present eller julklapp!

Vill du ha Kakaosmör i din ansiktsolja rekommenderar jag att du försiktigt smälter smöret i vattenbad tillsammans med oljorna och låter allt bli bara precis så varmt att allt blir flytande och blandar sig. Börja med ca 5%.

Du behöver inte förvara ditt vispade smör i kylskåpet, men tänk på att inte förvara det allt för varmt och ljust. Och så huvudregeln – alltid rena fingrar i burken!

Lämna ett svar