Solskydd

Solskydd

Solskydd har en märkning, som heter SPF – så vi börjar med grunderna, SPF (Sun Protection Factor) står inte för hur länge du kan vara i solen (vilket är en vanlig missuppfattning) utan för den mängd solexponering som krävs för att man ska bi bränd.
Att du har ett solskydd med SPF15 innebär alltså inte att du kan vara utsatt för UV strålning i 15 timmar eller 15 gånger så länge som utan solskydd, utan att bränna dig.
SPF ger ingen information alls om tid, utan visar i stället den mängden sol medlet ger skydd mot.

Men ”mängden sol” är ju en relativ måttstock, för hur fort du blir solbränd beror på flera saker

  • Var i världen du bor (ju lägre latitud, desto högre UV-strålning)
  • Vädret
  • Vilken tid på dagen du är ute – ju högre solen står – desto mer UV-strålning
  • Vad har du för hudtyp – ju mer melanin du har i huden, desto mer skydd mot UV-strålning
  • Hur mycket solskydd du har och vilken SPF solskyddet har
  • Hur ofta du smörjer in dig under dagen – solskydd nöts bort av vatten, fysisk aktivitet och om du svettas.

En mörkhyad person i Kiruna som smörjer in sig med SPF50 och är på stranden klockan tre på eftermiddagen blir ju inte lika fort bränd i solen som en ljushyad person i Afrika som är ute utan solskydd mitt på dagen.
Så tänk på SPF som en indikator – 15 ger mer skydd än 8, och 30 ger mer skydd än 15 osv.

Kemiska solskydd & Mineralsolskydd

Det finns två typer av solskydd – kemiska skydd och mineralskydd.
Kemiska solskydd absorberar UV-strålarna och konverterar dem till värme i kroppen. Mineralskydd blockerar UV-strålarna från att komma in i huden.

Kemiska solskydd

Kemiska solskydd är mer effektiva om du svettas och badar, då de inte lika lätt sköljs av från huden.
Kemiska solskydd absorberas lättare in i huden och känns inte kladdiga som vissa mineraliska gör.

MEN, nu kommer det – som vanligt!

Kemiska solskydd måste absorberas till fullo av huden innan de börjar verka – en process som kan ta upp till 30 minuter – och innebär att innan dess är du – helt eller delvis – oskyddad i solen.

Kemiska solskydd innehåller kemikalier – de mest aktiva ämnena är homosalate, avobenzone och oxybenzone bland andra. Dessa kemikalier räknas som Hormonstörande (endokrinstörande) ämnen.

Homosalate – tillhör Salicylater – vilket är estrar av  Salicylsyra. Homosalate absorberar kortvågiga UVB strålar, vilka i sin tur är associerade med DNA skador och ökad risk för hudcancer. EU tog ett beslut under 2021 att sänka den säkra nivån för  Homosalate i kosmetiska produkter, från 10% till 0,5%.

Avobenzone – ett derivate av dibenzoylmetan – absorberar alla UV strålar i spektrumet, och anses därför vara ett av de mest effektiva kemiska solskydden. Avobenzone är dock ljuskänslig och börjar brytas ner av solljus, vilket försvagar dess effekt i huden över tid. De ämnen som Avobenzone bryts ner till när det kommer i kontakt med klorifierat vatten – bland andra aldehyder, phenoler och ketoner – är ämnen som kan vara skadliga för miljön.

Oxybenzone – hör till aromatiska ketoner – fungerar så att den saktar ner absorptionen av både UVA- och UVB-strålar.
Oxybenzone är värstingen i solskyddsfamiljen. Den är farlig att få i ögonen, den orsakar hudallergier (och förvärrar både Rosacea andra inflammatosirska hudåkommor, såväl som eksem), är hormonstörande för både män och kvinnor då den påverkar både Östrogen och Testosteron. Det finns även studier som visar att mängden Oxybenzone i våra kroppar står i direkt korrelation till risken att utveckla hudcancer.
Den dödar även koraller genom att den stör korallens skelettbildning.

EU sänkte år 2020 den säkra gränsen för Oxybenzone till 2,2%. Men i t.ex. USA är den gränsen 6% – så det är även en sak att tänka på om du ska köpa solskydd utomlands (gäller även om du handlar via nätet från ett annat land).

Mineralsolskydd

Mineralsolskydd är de där vita produkterna du måste massera in i huden för att inte se ut som en mumie på stranden. De kan kännas kladdiga och har ibland svårt att absorberas in i huden (även om de har blivit mycket bättre senaste åren).

Till skillnad från kemiska solskydd börjar mineralsolskydd verka på en gång – men de behöver å andra sidan smörjas in i huden oftare för att behålla sin effekt – ungefär varannan timme.

Mineralsolskydd har ett återfuktande effekt på huden och kan hjälpa hud som blivit irriterad av för lång tid i solen att återhämta sig.

De aktiva ingredienserna är mineraler – främst Zinkoxid och Titaniumdioxid. Och till skillnad från kemiska solskydd så stoppar de UV-strålarna från att nå huden.

Titaniumdioxid – är en vit mineral som bland annat används som färgämne i livsmedel. Den kan inte penetrera huden och räknas som en säker produkt för både barn och vuxna.

Zinkoxid – är en kemisk förening av zink och syre. Zinkoxid kan penetrera hudens yttersta lager (stratum korneum). Zinkoxid räknas som en säker produkt för huden, och kan även användas av barn.

Att tänka på när du köper solskydd

Var kritisk – bara för att det STÅR mineral på flaskan, betyder det inte att den inte även kan innehålla kemikalier som är farliga. Det finns alla möjliga blandningar av kemiska- och mineralsolskydd på marknaden. Vänd på flaskan och läs (googla konstiga namn)

Kolla efter och undvik namnen homosalate, avobenzone och oxybenzone i innehållsförteckningen!

Undvik parfymerade solskydd, då parfym är ytterligare en hudirritant som inte bör finns i produkter som ska smörjas in i huden flera gånger per dag (speciellt inte i kombination med värme).

Köp inte solskydd utanför EU, och helst inte utanför Sverige – reglerna är väldigt olika i olika länder. Solskydd är ett bra exempel på när Sverige går utanför EU’s lagar och faktiskt lägger på strängare regler om kemikalier än vad som ”behövs” – hejja Sverige!

Hur använder jag solskydd?

Läs på flaskan! Där står det hur mycket du bör använda och hur ofta du bör smörja in dig. Ofta smörjer vi in oss för lite och för sällan.

Ta tid på dig och smörj in hela kroppen ordentligt.

Smörj in dig igen om du badat.

Glöm inte nacken och öronen – vanliga ställen att utveckla hudcancer på då de sällan smörjs in.

Använd inte solskydd vars bäst före datum gått ut. Kemikalier förändras över tid. OBS! Att tänka på om man t.ex. köper solskydd på rea!

Och till sist – sätt på dig en hatt och en tunn långärmad tröja så får du det bästa skyddet av dem alla.

Tänk på att hårbotten är extra känslig för solen då den är helt oskyddad – speciellt hos våra barn! Tur att barn är söta i Beppemössor <3

Lämna ett svar