Hej, tack för att du hälsar på hos mig. Anna heter jag och jag bor i ett litet rött hus mitt på Gotland. Jag började tillverka tvål för tio år sedan. 2017 startade jag företag och började sälja tvål online.

Jag tillverkar mina tvålar för hand, från grunden och med naturliga, ekologiska råvaror. Eftersom jag bor på Gotland, använder gotländska råvaror så mycket jag kan.

Mina tvålar är handgjorda, så de kan se lite ojämna och olika ut – men råvarorna är alltid densamma.

Att sälja kosmetika inom EU är jättekrångligt (och dyrt), då det finns många regler att följa. Alla produkter måste säkerhetsbedömmas och godkännas av en kemist, och sedan registreras i EU’s kosmetikaregister CPNP (Cosmetic Products Notification Portal). Alla produkter måste ha en innehållsförteckning som följer INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients). Det är därför det är nästan omöjligt att veta vad kosmetikaprodukter innehåller, då INCI innehållsförteckningen är en blandning av vetenskapliga namn, engelska och latinska namn på råvaror och kemikalier. Äppelcidervinäger t.ex., heter ”Acetum” enligt INCI, honung heter Mel – jättesvårt att gissa sig till.

Jag har även mina innehållsförteckningar på vanlig svenska här på hemsidan för varje tvål, så man inte behöver gissa sig till vad de innehåller.

Vill du veta mer om vad naturlig tvål är, vad det finns för fördelar med naturlig tvål och allmänt nörda ner dig i kemi – titta in på min blogg där jag skriver om allt möjligt kring mitt hantverk.