Du visar för närvarande Kollagen

Kollagen

Kollagen

Jag skriver ofta om Kollagen när jag skriver om huden, men vad är Kollagen och vad har det för uppgift?

Vad är Kollagen?

Kollagen är en typ av protein (vi har minst 10 000 olika typer av proteiner i kroppen) som finns överallt i kroppen. Kollagen är det andra största ämnet (efter vatten) vi har i vår kropp – det är därmed också det protein vi har högst andel av – så mycket som en tredjedel av allt protein vi har i kroppen är Kollagen. Så det är ett viktigt ämne för att vi ska hålla ihop.

Kollagen finns i alla ben, senor, leder och muskler och tillför styrka, struktur och elasticitet.

Kollagen i huden har till uppgift att hålla huden fylligt och elastisk (tillsammans med Elastin) och hålla kvar fukt (tillsammans med Hyaluronsyra). Kollagen är också en av byggstenarna i Keratin (som också är ett protein) som också finns i hud, hår och naglar.

Bild på hudens uppbyggnad, med Kollagen och Elastin i Dermis i både yngre och äldre hud

Kollagen och ålder

Allt eftersom vi åldras, blir våra kroppar sämre på att producera Kollagen, detta kan leda till minskad styrka, sämre leder och i huden – minskad elasticitet och fyllighet. Det man brukar märka först är att huden blir tunnare och att den tappar sin fyllighet, då muskelmassa och muskeltonus minskar. Huden blir också slappare, då den tappar sin elastiska förmåga att dra ihop sig själv. Det brukar synas vid halsen, på sidorna om hakan och i slutet av ögonbrynen att huden liksom ”hänger” – det kallas på engelska för ”the face drop” och kan börja krypa på i förtiårsåldern – eller tidigare om man t.ex. röker, då kemikalierna i tobak förstör kollagen och elastin i huden. Även hög konsumtion av alkohol, sol och avsaknad av regelbunden motion minskar kollagenbildningen i kroppen.
Såklart spelar även genetiken stor roll i vad man har för hudtyp och hur den åldras.

Kollagen finns även i vårt hår, och är en faktor till att vårt hår blir tunnare och av sämre kvalitet när vi blir äldre.

Vi börjar tappa ungefär 1% av vårt Kollagen i kroppen i tjugoårsåldern, och när vi är förti – har vi tappat över en tredjedel av vårt naturliga Kollagen.

Kan man fylla på Kollagen i kroppen?

Kollagen är lätt att fylla på i kroppen med hjälp av kosttillskott. Kollagen är den proteinkälla som har högst andel protein per kalori, samtidigt som det innehåller mindre salt och socker än andra proteinformer. Så ska man ta proteinpulver – är det en bra idé att ta Kollagen.

Nu är det ju tyvärr så att kosttillskottsmarknaden är som den är, där mycket är lurendrejeri och överhypade produkter. Det kollagen man ska hålla utkik efter om man vill hjälpa sin hud, är Typ 1 Kollagen, som det finns mest av i huden.

Det finns fem olika typer av Kollagen i kroppen:

 • Typ 1 – 90% av kroppens Kollagen – i hud, skelett, senor och ligament
 • Typ 2 – finns i brosk
 • Typ 3 – finns i muskler, artärer och organ
 • Typ 4 – finns också i huden, men inte alls i lika stor mängd som Typ 1
 • Typ 5 – finns ögonen, lite i huden och i moderkakan

Det finns flera kollagentillskott som innehåller en blandning av olika kollagentyper – men då ska man veta att inte allt Kollagen leker snällt med de andra i sandlådan. Typ 2 t.ex. ska inte tas tillsammans med 1 och 3 – då de tar ut varandra.
Man ska också hålla koll efter vilken form av Kollagen man tar – där är Kollagenpeptider de mest effektiva, då peptidbindningarna lättast tas upp av kroppen. Kollagen i form av Peptider kallas ofta för Hydrolyserat Kollagen (Hydrolyzed Collagen).
Ett kollagentillskott ska vara så rent som möjligt, och ska inte behövas doseras mer än några matskedar per dos – om det står annat på förpackningen är det förmodligen utblandat med fyllnadsmedel.
Kollagen produceras från nöt, höns och fisk primärt – där de olika typerna av Kollagen finns i olika stor mängd. Typ 1 Kollagen produceras oftast från slaktrester av nöt eller från fisk.

Jag rekommenderar starkt att hitta ett kollagen som är smak- och doftfritt, då det annars kan lukta riktigt illa. Det kan även heta deodoriserat Kollagen. Hydroliserat Kollagen ska vara smak- och doftfritt – då nedbrytningen till peptider även tar bort smak- och doft. Men kolla en gång extra för säkerhets skull.

Förutom att förbättra hudens elasticitet, kan även ett kollagentillskott:

 • Reducera akne
 • Lindra led- och muskelvärk
 • Öka muskelmassa och hjälpa till med muskelåterställning
 • Förhindra urkalkning av skelettet och förhindra benskörhet
 • Stärka hjärtat
 • Öka styrkan på hår och naglar
 • Stärka magslemhinnan och hålla hjärnan frisk
 • Hjälpa till vid viktminskning

Så nej – proteintillskott är inte bara för gymsnubbar – det är även bra för alla över 25!

Kan man inte bara äta mer mat rik på protein?

Jo, såklart – det ska man ju göra ändå! Om man äter protein som innehåller mycket Kollagen, som nötkött, fläsksvål och benbuljong – så får man i sig mer Kollagen. Nackdelen är bara att det är svårt för kroppen att ta upp oprocessade amonisyror (det mesta åker ut genom ”bakdörren”). Man behöver alltså äta enorma mängder för att ha någon effekt på kollagennivåerna i kroppen.

Veganskt Kollagen

Det finns kollagentillskott som är veganskt, men det är lite osäkert på hur pass effektivt det faktiskt är – då det inte finns någon växtbaserad källa till Kollagen, utan de veganska tillskotten i stället består av de aminosyror och C-vitamin som behövs för att skapa Kollagen i kroppen. Och om en sådan källa till Kollagen är effektiv eller inte beror helt och hållet på din egen kropps förmåga att producera Kollagen. Det finns inga studier jag kan hitta som säkert visar att veganskt Kollagen är effektivt.
Jag skulle i stället säga att för veganer är det extra viktigt att äta livsmedel rika på C-vitamin och antioxidanter – som stimulerar kollagenbildningen, samt att undvika rökning och skydda huden mot solen.

Kan man tillföra Kollagen utifrån?

Kollagen i sin rena form, t.ex. i kött och buljong – har en Daltonvikt på ca 30 000 Da – och ni som hängt med förut vet ju att gränsen i molekylärstorlek för vad huden kan ta upp ska vara under 500 Da. Även hydroliserat Kollagen, som har en vikt på 15 000 Da är alldeles för stort för att tas upp av huden (det kan dock tas upp av magcellväggen) – så att köpa kosmetika som sägs innehålla Kollagen för huden är rent lurendrejeri.
Kollagen kan däremot (precis som Hyaluronsyran) ta in fukt till huden i Stratum Corneum och på så sätt orsaka en tillfällig, kosmetisk utfyllning av huden så den ser slätare ut på ytan – så ur ett rent kosmetiskt perspektiv kan Kollagen ”fungera” på sätt och vis.

Kosmetiska produkter kan däremot stimulera hudens eget skapande av Kollagen och Elastin. En produkt som innehåller Antioxidanter och C-vitamin t.ex. kan stimulera huden att producera mer Kollagen. De flesta antioxidanter, inklusive C-vitamin har väldigt låg molekylärvikt och tas upp av huden.

Man kan även, med hjälp av fettsyror, stimulera kollagenåterbildningen i huden. Fettsyror som har Omega-3 bindningar (läs mer om skillnaden på Omega fettsyror HÄR) förbättrar kollagenformationen på cellnivå i huden. Lär mer om det i den HÄR forskningsrapporten.

En riktigt cool produkt är Kiwifröoljan, som är unik i sin sammansättning av fettsyror – då den består till över 60% av Omega-3, och dessutom är den enda oljan som innehåller både Omega-3 och Omega-6 (hur coolt!). Läs mer om den HÄR.

Kollagen i studer

Det finns bland annat den HÄR studien – som visar att Marint Kollagen Typ 1 är lite lättare för kroppen att ta upp, och har mindre miljöpåverkan vid tillverkning (läs mer om dess miljöpåverkan HÄR). Min egen erfarenhet av Marint Kollagen Typ 1 är att det är lite dyrare och lite svårare att få tag på rent, och att jag inte märker någon skillnad i min hud och kropp jämfört med Bovint Kollagen.

Den HÄR studien från 2014 av 69 deltagare i åldrarna 35-55 – resulterade i att de som tog 2,5 – 5g Kollagen dagligen i 8 veckor visade en förbättring i hudelasticitet i jämförelse med kontrollgruppen som inte tog tillskottet.

Den HÄR studien visade att deltagarna som tog kollagentillskott dagligen i 12 veckor, hade 76% mindre torrhet i huden, 12% mindre synliga rynkor, bättre blodcirkulation till huden och en 6% högre kollagennivå jämfört med kontrollgruppen.

Den HÄR studien visade att kollagentillskott kan öka produktionen av andra proteiner i kroppen, som hjälper till med hudstrukturen – inklusive bildandet av Elastin och Fibrilin.

Vill du läsa mer om olika kosmetiska ingredienser, får du gärna läsa mitt blogginlägg om innehåll i kosmetika HÄR. Där skriver jag både om Kollagen, Elastin och C-vitamin – och en massa andra nördiga saker.

Kollagen är coolt! Både i vad det gör och i hur enkelt det faktiskt är för oss att förbättra vår kollagenproduktion.

Lämna ett svar