Du visar för närvarande Rosmarin för håret

Rosmarin för håret

Rosmarinté och Rosmarinolja

Nu är det receptdags för håret!

Jag tänkte dela med mig av två av mina favoriter för hår och hårbotten – Rosmarinté och Rosmarinolja.

OBS! Rosmarin kan (precis som svart te) ge ljust hår en lite mörkare hårton!

Är Rosmarin bra för håret? Ja det är det, Carnosinsyran i Rosmarin stimulerar håråterväxten genom att öka blodcirkulationen till hårsäckarna. Det finns också studier (HÄR och HÄR) som visar att Rosmarin kan förhindra mjäll och kliande hårbotten. Förutom dessa egenskaper ger också Rosmarin lyster till håret och kan hjälpa hår som är påverkat av ett högt pH-värde att bli slätare och mindre trassligt.

När använder man vad?

Rosmarinté använder du som har låg porositet i håret – det vill säga, ditt hår är inte poröst, det är oskadat och friskt.

Rosmarinolja använder du som har hög porositet i håret – det vill säga, ditt hår ÄR poröst, skadat och mår inte bra.

Hur vet jag om jag har poröst hår eller inte? Om du har kort hår har du förmodligen låg porositet – eftersom ditt hår helt enkelt inte hinner växa länge nog för att bli skadat innan det klipps av.

MEN – vill du testa – gör så här:

Ta ett hårstrå och lägg i ett glas vatten – flyter det på ytan är det inte poröst, fjällen är stängda och hårstrået tar inte in vatten. Du tycker också hårstrået känns lent när du stryker det mellan fingrarna nedifrån och upp mot hårbotten.

Om ditt hårstrå sjunker till botten av glaset med vatten efter en stund, har du ett poröst hårstrå som har resta fjäll. Ditt hår har kanske utsatts för silikoner och mineraloljor under längre tid och har börjat luckras upp av kemikalier. Dålig hårkvalitet kan tyvärr också vara genetiskt (men du kan såklart göra det bästa av det hår du har).

 

Mina två favoritrecept på Rosmarin, och hur du använder dem kommer här:

 

Rosmarinté

Téet passar dig som har icke-poröst hår, eller en fet hårbotten som inte mår bra av olja. Rosmarinté har en hög andel tanniner – vilka tillhör den kemiska ämnesklassen Polyfenoler – som är sammandragande, anti-inflammatoriska och hårutslätande egenskaper (samma egenskaper som Keratin).

Recept:

½ dl rosmarin (färsk eller torkad (torkad är mer koncentrerad))

5dl vatten (destillerat vatten om du inte har väldigt mjukt kranvatten, vi vill undvika mineralerna som finns i kranvatten  i håret)

(TIPS! Destillerat vatten kan man köpa billigt på vilken bensinmack som helst)

Om du använder färsk Rosmarin – tvätta den först.
Lägg Rosmarin och vatten i en kastrull och koka upp. Lägg på locket och sänk värmen så det sjuder i ca 30 minuter.

Låt svalna, sila och häll i en flaska. Detta håller ca 2 veckor om du förvarar den i kylskåp.

TIPS! Du kan också frysa tosmarintéet om du vill göra en större sats och ta fram efter hand (iskubslådan funkar perfekt här).

Använd som en efterbehandling av håret efter tvätt, som du skulle göra med en surskölj – stå framåtlutat i duschen och häll igenom håret. Till skillnad från Surskölj så kan du låta Rosmarinttéet komma in i hårbotten utan att göra skada.

Min favorit är att hälla Rosmarinréet i en sprayflaska och spraya igenom hår och hårbotten när håret är torrt – lyft på håret så du kommer in i hårbotten med sprayen. Krama igenom håret med händerna och låt torka – detta kan du göra flera gånger i veckan.
Massera gärna lite i hårbotten efteråt och låt sedan torka innan du borstar – du kommer märka en lyster i håret på en gång.

 

Rosmarinolja

Olja infuserad med Rosmarin innehåller flera antioxidanter som har bevisad effekt på håråterväxt, ökad blodcirkulation, samt att de är anti-inflammatoriska och kan ge tjockare hårstrån. Några av Rosmarinens antioxidanter heter Karnosiksyra, Rosmarinsyra, Ursolsyra, Koffeinsyra, Oleansyra, mikromersyra och Betulinsyra.

Oljan passar bäst om du har ett hår som är poröst, och även om du har vågigt, lockigt eller krulligt hår – som är de hårtyperna som mår bäst av extra fett och fukt i längderna. Eller om du helt enkelt vet att din hårbotten tycker om att få en oljemassage några timmar innan tvätt! Du kan också regelbundet massera in din hårbotten med Rosmarinolja för att förhindra håravfall och stimulera håråterväxt – som den HÄR studien visar.

Du kan också med fördel använda oljan om du har en torr hårbotten som kliar eller ger mjälliknande symptom.

Recept:

För att göra infuserad olja behöver man använda torkad Rosmarin – då den färska innehåller vatten som får oljan att börja mögla.
Du kan torka din egen Rosmarin eller köpa en torkad kryddburk.

ca 2dl torkad Rosmarin

ca 2,5dl olja

5ml (1tsk) E-vitamin (måste vara äkta Tokoferol, inte syntetisk)

Vilken olja ska man använda? Enligt mig finns det tre oljor som är överlägset bäst för detta
1. Svensk, ekologisk Rapsolja
2. Ricinolja (finns att köpa på apoteket)
3. Högfraktionerad Kokosolja – MCT-olja (finns att köpa på Hälsokostaffären)

Häll olja och Rosmarin i en kastrull, låt komma upp till max 110 grader och slå sedan av värmen, lägg på ett lock och låt allt svalna. Häll sedan i E-vitamin och låt allt bli varmt igen. Låt svalna och värm sedan upp igen en tredje gång – ja, detta kan få ta en hel dag.

När oljan svalnat sista gången – häll allt i en glasburk med lock och låt stå svalt och mörkt i i 2-3 veckor. Skaka burken ibland.

När allt är klart, sila oljan (jag brukar lägga hushållspapper i en sil och låta oljan rinna igenom) och häll upp i en mörk glasburk med pipett.

Används inom ett år, förvaras mörkt och svalt (men inte kallt)

 

Kan man inte bara använda eterisk olja av Rosmarin? Är inte det enklare?

Nej, även om den eteriska oljan av Rosmarin innehåller de flesta aromatiska delarna, så har en rosmarininfuserad olja ett bredare spektrum av fettlösliga antioxidanter och fettsyror som inte finns i den renade eteriska oljan.

Berätta gärna vad du tycker om du har provat mina recept!

 

Lämna ett svar