Du visar för närvarande Tvätta håret med schampotvål
mina schampotvålar

Tvätta håret med schampotvål

Att tvätta håret med schampotvål

Vanliga frågor och bra att ha information, när man ska gå över från kommersiellt, tensidbaserat schampo/balsam till schampotvål tänkte jag samla i ett eget inlägg där jag försöker klargöra och reda ut så mycket som möjligt.

 

Schampotvål vs. schampokaka – är det någon skillnad?

En schampotvål är en tvål avsedd för hår – det vill säga, förtvålade fetter. En schampokaka är en tensidprodukt utan vatten – den kan innehålla naturliga ämnen – men grunden är tensider och inte förtvålat fett. Exempel på schampokakor är till exempel de som Lush säljer, de har ofta knalliga färger och innehåller parfym.

 

Måste man använda schampotvål? Går det inte lika bra med en vanlig tvål?

Man måste ingenting – vill du tvätta håret med Solsikka eller Kåisa eller vad du nu har för tvål – och det fungerar – ja men så gör det! Det är ju bara du som känner vad som fungerar för ditt hår och din hårbotten.

Mina schampotvålar (läs mer om dem HÄR) har jag tagit fram med fetter, övriga ingredienser och egenskaper som ska passa hår och hårbotten. T.ex. använder jag inte Olivolja i mina schampotvålar, då den är lite för tung för håret och kan göra hårbotten fetare fortare.

Mina schampotvålar är även mindre överfettade än mina andra tvålar – då jag anser att en schampotvål inte ska ge samma känsla i håret som en tvål på huden. Mina vanliga tvålar är så överfettade de bara kan för att huden ska kännas mjuk och skön efter tvätt.

 

Jag ska byta till schampotvål – jag har *egenskaper* hår – vilken schampotvål ska jag välja?

Det spelar ingen roll! Om ditt hår och hårbotten är vana vid tensider, kemikalier och silikoner vet du egentligen inte vad ditt naturliga hår har för egenskaper, så börja bara med en schampotvål och låt hårbotten vänja sig – sen köper du en schampotvål baserat på hur din hårbotten är när den är van att tvättas naturligt och kemikaliefritt.

 

Jag har börjat med schampotvål och mitt hår känns fett/torrt – ska jag byta schampotvål?

Nej – du saknar tvålamod! Schampotvål är ingen mirakelkur, det kan ta månader för din hårbotten att vänja sig om du tidigare täckt hår och hårbotten med silikoner och annat hemskt. LÅT DET TA TID!

 

Jag har tvättat håret med schampotvål en gång och håret är alldeles kletigt – det känns som att jag inte kan skölja ur tvålen.

Nej – tvål är lätt att skölja ur – det kletiga i ditt hår är halvt upplöst silikon och mineralolja som den snälla schampotvålen inte klarar av att tvätta bort.
Blanda bikarbonat med vatten till en gröt och massera in i håret, skölj och tvätta sedan med schampotvålen igen. Du kan behöva upprepa processen flera gånger innan allt silikon är borta. Silikon är till för att täta fogar med – det sitter som berget!

 

Jag har använt schampotvål i ett år – men mitt hår får inte tillbaka sin glans

Glansen du hade i håret var silikoner och mineraloljor, men under den hinnan är ditt hår skadat och förstört av kemikalierna och kommer inte få tillbaka sin glans. Det en schampotvål gör är att den tillåter hårbotten att skapa nya, friska och glansiga hårstrån – men de du redan har kan vara för skadade för att se friska ut.

 

Jag måste ha balsam!

Måste du inte alls det! Låt din hårbotten vänja sig så kommer den producera en lagom mängd Sebum (hudfett) som återfettar och återfuktar ditt hår. Upplever du din hårbotten som torr och kliig, massera in lite hårolja några timmar innan tvätt. Upplever du ditt hår som torrt, krama in några droppar hårolja i längderna när håret fortfarande är fuktigt och låt torka.

 

Hur tvättar man håret med schampotvål?

Om du har långt hår – borsta det innan.
Du ska inte borsta det när det är blött och du vill undvika trassel så mycket du bara kan eftersom du inte har ett silikonbalsam som gör håret lätt att reda ut.
(tänkte du använda balsam efter tvätten – skäms! Tänk om!)

Blöt håret ordentligt och använd mycket vatten
En tvål innehåller inget vatten som behövs för att bygga upp lödder, så doppa in huvudet under duschen flera gånger allt eftersom du flyttar tvålen på huvudet. Massera tvålen mot ditt blöta hår i små cirklar. Efter en liten stund märker du plötsligt att du har massor med lödder på huvudet – då kan du lägga undan tvålen och massera igenom hela hårbotten med fingertopparna. Försök att inte trassla till håret utan låt fingrarna jobba i hårets riktning.

Massera in överallt
Ett tensidschampo är supereffektivt på att rengöra – du behöver i stort sett bara klämma ut en klick på huvudet och styra runt den lite, och sen skölja – så är både hår och hårbotten superrena. Men en snäll schampotvål behöver man jobba in mer. Massera igenom hela hårbotten, och glöm inte bakom öron och i nacken, innan du sköljer igenom håret. Personligen brukar jag inte gnugga igenom längderna (jag har tunt och lättvättat hår), men har du tjockt, fett hår eller vet med dig att du har mycket produktrester, svett eller lukt i håret kan du krama igenom längderna med lödder.

Skölj ur schampotvålen
Om du inte har specifik anledning att göra så, bör du inte stå framåtlutad när du tvättar håret. Hårstråna mår inte bra av att böjas åt fel håll, speciellt inte när håret är blött och har lättare för att stretcha ut och gå av.
Skölj ur och få även med håret i nacken och bakom öronen.

Krama igenom håret med handduken
Om du inte kan låta håret lufttorka, sno inte in håret i en tung handduk utan använd till exempel en microfiberturban eller en t-shirt – extra bra om du har lockigt hår. Lägg t-shirten med nedre sömmen mot dig, t.ex. på sängen, och luta dig fram så håret hamnar på t-shirtens mage. Ta nedre sömmen runt pannan och knyt i nacken. Ta resten av t-shirten över håret, ner mot nacken och kom runt med ärmarna utanför öronen och knyt i pannan – hur snyggt som helst!

 

Hårolja
Om du känner att du vill ha i lite hårolja i längderna, tar du i det medan håret fortfarande är fuktigt, då sprids oljan ut lättare. En hårolja är en torr olja som inte lämnar håret tungt och fett. Läs mer om mina oljor HÄR.

Låt håret torka
Vänta tills håret är helt torrt. Har du bråttom kan du använda hårtork – studier visar att en hårtork som inte är för varm och inte hålls allt för nära hårbotten är skonsammare för håret än att svepa in det i en handduk.
När håret är helt torrt, börjar du med att reda ut det med fingrarna innan du använder en skonsam hårborste för att borsta igenom det.
Ja, håret kommer att kännas trassligt och torrt och inte alls som du är van vid om du använt balsam tidigare.
Din hårbotten producerar hela tiden Sebum för att hålla håret återfuktat – ditt egenproducerade balsam. Och även om hårbotten kan ”go bananas” innan den vant sig vid schampotvålen – så kommer du tillslut märka att när du borstar igenom håret ända från hårbotten och ut i längderna, så får håret den mängd fett det behöver för att kännas mindre trassligt och statiskt.
MEN – det kan ta tid innan hårbotten vant sig och fungerar som den ska – tvålamod!

 

Ska man använda surskölj?

Vad är en surskölj? Det är ett surt ämne som du späder med vatten för att få rätt pH-värde och sedan sköljer igenom håret med för att sänka pH-värdet efter en basisk tvåltvätt. Ofta tar man en del äppelcidervinäger till 9 delar vatten och häller i håret och får på så sätt ner pH-värdet fortare än om man bara låter hårbotten sköta det själv.

Nackdelen med en surskölj är att det kan vara stressande för hårbotten att utsättas för en sur behandling alldeles efter en basisk behandling. Så mitt råd är att börja utan surskölj och lär dig hur ditt hår och hårbotten reagerar på tvätt, tork och genomborstning först. Vill du sedan testa med surskölj, försök undvika att få så mycket i hårbotten och lägg märke till om du tycker ditt hår beter sig annorlunda än det gjorde utan sursköljen.

 

Hur ofta ska man tvätta håret?

Tvätta håret så sällan som möjligt, då stressar du det minst och låter de naturliga funktionerna i hårbotten göra sitt.

Känns håret flottigt, massera igenom hårbotten under varmt vatten i några minuter så får du bort lite överflödigt Sebum, och kan vänta med tvätt några dagar till. Uppsatt hår och keps fungerar alltid!

Skölj igenom hår- och hårbotten de dagar du inte tvättar det, så får du bort damm, svett och lite smuts och håret håller sig rent längre.

 

Skydda håret

Det ser ju för roligt ut – men om du står mycket i köket och lagar mat – använd en schalett om håret som mormor gjorde – det skyddar håret mot fett och matos (och är ju SÅ gulligt).

Sov med håret i en fläta och använd ett örngott i siden – då nöts håret mycket mindre när du gnider huvudet mot kudden.

Använd hårklämmor i stället för hårsnoddar.

Använd en borste med svinborst.

Dra inte i håret när det är blött och gå inte ut i kylan med blött hår. Är det minusgrader ute är det bäst att sätta in håret under mössan, då hårstrån kan dra till sig fukt och sedan frysa och gå av.

Skydda hårbotten mot solen – inte bara kan du få pigmentförändringar och hudcancer – du kan även skada håret om det blir för uttorkat och om svett får torka i håret.

 

Är saltvatten bra för håret?

Ja det kan det vara – speciellt om du har hår som lätt blir fett. Saltvatten innehåller mineraler, vitaminer och aminosyror. Saltvatten kan tvätta håret rent och även lugna en stressad, irriterande hårbotten. Passa på att massera igenom hårbotten med saltvatten, får du en milt exfolierande tvätt.

Men saltvatten kan också vara uttorkande om du redan har en torr hårbotten eller torrt och skadat hår. Så skölj igenom håret när du kommer hem från stranden för att få bort saltet.

 

Ska jag skölja igenom hårbotten med kallt vatten?

Nej! Kallt vatten i hårbotten kan försämra blodcirkulationen och därmed även försämra hårsäckarnas förmåga att bygga starkt, friskt hår. Dessutom är det en myt att du kan stänga fjällen i hårstrået med kyla. Det enda som kan stänga fjällen i hårstrået är ett sänkt pH-värde – något som håret fixar själv när det torkat (förutsatt att ditt hår inte är för skadat).

 

När ska jag byta schampotvål?

När du använt din schampotvål under en längre tid och din hårbotten har vant sig. Du kanske inte tvättar håret mer än en gång i veckan, och känner inte att du har varken för torr eller för fet hårbotten. Du har fått stubb i hårbotten, som visar att du har fler hårstrån på väg ut och du upplever ditt hår som lite fylligare. DÅ kan du börja utvärdera om du använder rätt schampotvål.

Tycker du att ditt hår blir fett lite fortare än du vill, att du känner att hårbotten är lite oljig och ditt hår känns tungt – då kanske du kan byta till en mindre fet schampotvål.

Samma sak om du upplever att du måste ha olja i hårbotten både före och efter hårtvätt och att du kanske har lite kliig hårbotten – så kanske du kan byta till en fetare tvål.

MEN – denna utvärdering gör man inte efter ett par tvättar utan när man känner att hårbotten är i balans och vant sig vid schampotvål. TVÅLAMOD!

Jag rekommenderar alla som ska börja med mina schampotvålar att börja med Kärlaiksäpple. Den är mild och mitt emellan, inga eteriska oljor eller annat som kan irritera en känslig hårbotten.

Ölskäum är min fetaste schampotvål, den har flera ingredienser som lugnar och återfettar.

Sylke u Rosenmarin är min minst feta tvål, den ger glans åt tungt och lockigt hår.

(men egentligen är ju ingen av mina schampotvålar speciellt fet – alla har mindre överfettning än mina vanliga tvålar – för att inte håret ska bli tungt och man inte ska behöva tvätta så ofta)

 

Grundregeln för friskt hår är – ta hand om hårbotten!

Lämna ett svar