Du visar för närvarande Bikarbonat

Bikarbonat

Bikarbonat

Vad är Bikarbonat?

Bikarbonat är verkligen en produkt med många användningsområden – allt från hårtvätt till att ta bort lukt i gymnastikskor! Men vad är Bikarbonat, är det säkert att använda och hur använder man det?

Bikarbonat, eller Natriumvätekarbonat – är ett salt som kommer från Kolsyra (som uppstår när Koldioxid löser sig i vatten (Koldioxid skapar vi bland annat när vi andas)).

Natriumvätekarbonat finns lite överallt i kroppen, bland annat reglerar den blodets pH-värde. Det är en luktfritt, löser sig i vatten och är lätt basiskt (pH runt 8,3).

Överkurs: Bikarbonat finns i Bakpulver, men är då utblandat med syra och stärkelse (syran behövs för att jäsning ska ske, så bakar man enbart med Bikarbonat (då tar man hälften så mycket som Bakpulver) behöver man tillsätta en syra för att den kemiska reaktionen ska bilda Kolsyra och jäsning uppstår).

Bikarbonat bör förvaras torrt, då det drar åt sig fukt.

 

Hur använder man Bikarbonat?

Livsmedel

Tvätta köpta grönsaker och bär för att få bort kemikalier och mögelsporer, genom att låta dem ligga i en skål med vatten och 2 teskedar Bikarbonat i 15 minuter, Skölj och låt torka. Du kommer märka att de håller sig fräscha lite längre.

 

Städning och tvätt

Bikarbonat kan användas både till rengöring och för att ta bort lukt.

Tips! Häll Bikarbonat i en kryddburk eller saltkar med hål i så kan du lät pudra ut det över ytan du vill rengöra!

 

Köket

Pudra Bikarbonat över diskbänken (funkar även på marmor eftersom det är basiskt) och skrubba med en blöt svamp.

Ta bort rost på gjutjärnspannan eller diskbänken genom att doppa en potatis (stärkelse du vet) i Bikarbonat och gnida tills rostfläckarna är borta.

Lägg disktrasan tillsammans med 2-3msk Bikarbonat, häll på hett vatten och låt ligga över natten, så är den fräsch nästa dag.

Häll en matsked Bikarbonat i den ingrodda te- eller kaffekoppen och fyll upp koppen med hett vatten så försvinner koffeinfläckarna.

Kladd efter etiketter och annat kladdigt, tas bort med lika delar Kokosolja och Bikarbonat. Smeta på kladdet och låt verka minst en timme. Diska som vanligt och upprepa om det behövs.

Pudra 1dl Bikarbonat i botten av diskmaskinen för att få bort extra ingrodd smuts eller kör den tom för att fräscha upp maskinen.

OBS! Tänk på att Bikarbonat har en lätt slipande effekt, och bör inte användas på faster Agdas kristallglas!

 

Rengör ugnen

Blanda lika delar Bikarbonat med vatten tills du har en smet. Ta bort gallren ur ugnen och lägg dessa i blöt med 1dl Bikarbonat och hett vatten (jag brukar lägga mina i badkaret, för jag har inte en tillräckligt stor diskho). Smeta ut smeten (tekniska termer nu :D) med hjälp av en fuktad kökssvamp överallt i ugnen förutom på ventilationsgaller och lister. Stäng luckan, sätt ugnen på 100 grader och låt den vara på i 20 minuter, stäng sedan av den och låt svalna. Sen häller du Vinäger i en sprayflaska och sprayar genom hela ugnen så allt börjar bubbla. Spraya även kökssvampen med vinäger och skrubba igenom ugnen, skölj ur svampen och spraya den med vinäger igen när den blir smutsig (vilket den blir hela tiden). När ugnen är ren – torka ur den med en trasa fuktad i vatten.

Nu kan du skrubba gallren, eller köra dem i diskmaskinen, innan du sätter in dem igen.

Ja, det här sättet att rengöra ugnen kräver mer muskelkraft och tar längre tid än ett vanlig ugnsrengöringsmedel, men tänk då på att de oftast är så farliga att man inte bör andas in dem – så känns det lilla träningspasset klart värt det.

 

Badrummet

Jag brukar hälla Bikarbonat på ett fat, doppa min fuktiga kökssvamp i pulvret och sen torka av badkar och duschväggar som vanligt (det funkar jättebra på glasväggar, rostfritt och kalkfläckar också). Sen är det bara att skölja av. Bikarbonat är inte farligt att få ut i vare sig avlopp eller grundvatten.

Spola i toaletten och pudra Bikarbonat på insidan och låt verka i 20 minuter – skrubba sedan som vanligt för att få bort envisa fläckar. Har du en jättesmutsig toalett med t.ex. rostfläckar, häll i en deciliter Bikarbonat i vattnet och låt stå över natten.

 

Tvätta

1/2 deciliter Bikarbonat tillsammans med vittvätten gör den lite vitare.

Djuprengör tvättmaskinen minst en gång per år genom att köra den tom på varmaste programmet med 1dl Vinäger i tvättmedelsfacket och 1dl Bikarbonat direkt i trumman. Doppa en trasa i vinäger och torka av gummiringen innan! Glöm inte att tömma och rengöra filtret också när du ändå håller på.

Rengöra mattor och möbler

OBS! Kolla så ditt möbeltyg tål vatten först!

Har du en soffa som inte är allt för fräsch längre, kan du börja med att pudra den (kryddburken igen) med Bikarbonat och låta det sitta i en halvtimme (det deodoriserar dålig lukt). Sen blandar du i en sprayflaska:

1tsk diskmedel (inte Vask åpp, utan ett tensidmedel – Vask åpp är en basisk såpa och den och vinägern neutraliserar varandra)

1msk Vinäger

2dl varmt vatten

Spraya över bikarbonatet i soffan – en liten del i taget. Och torka av med en torr trasa (en gammal frottéhandduk fungerar jättebra).

Låt torka!

 

Har du en tjockare matta som du inte tycker blir fin av att bara dammsuga (passa på att lägga den uppochner på ren snö och piska skiten ur den på vintern så blir den jättefräsch), kan du sprida ut Bikarbonat i den och låta det verka i en halvtimme innan du dammsuger.

 

Ta bort lukt

Lägg en liten tygpåse med Bikarbonat i gymväskan eller i botten av tvättkorgen eller sophinken för att ta bort dålig lukt.

Pudra Bikarbonat i tonåringens skor och låt stå en timme innan du dammsuger ur dem får att slippa stanken av tåbira i hela huset.

Pudra även botten av kattlådan innan du fyller på med sand för att mildra eau de kattbajs!

Låt en skål Bikarbonat stå i ett loppisfyndat skåp, kylskåpet eller skafferiet (eller tonåringens rum) så tar det bort mycket lukt.

 

Skönhetsvård

Häll en tesked Bikarbonat i handflatan och sedan så mycket olja så du får en smet och massera försiktigt in i ansiktet för en skön, återfuktande peeling (undvik området runt ögonen).

Låt tandborstarna stå i 1msk Bikarbonat och hett vatten över natten (nej, det var inte direkt skönhetsvård men ändå relaterat)

Har du fläckar på tänderna från rökning eller kaffe, kan du ta lite Bikarbonat på tandborsten (inte ofta, tänk på att det är slipande).

Vill du börja med schampotvål, men har en massa rester av produkter, silikoner och mineraloljor i håret så kan du göra en smet av Bikarbonat och vatten och detoxa håret från gucka innan du använder schampotvålen.

 

Har du sett min kategori som heter Rengöring i webbutiken? Där kan du hitta både Bikarbonat, svampar, trasor och annat smått och gott.

Lämna ett svar