Ännu mer om hår

Hår och tvål

Jag får väldigt mycket frågor om hår! Jag har fett hår, jag har torrt hår, jag har trassligt hår, jag har kli i hårbotten, jag överlever inte utan balsam, jag måste ha silikonprodukter – och den vanligaste – jag vill tvätta håret naturligt, men det funkar inte på mitt hår!

Hår är trassligt (haha), och det är ju så ENKELT att bara köpa en flaska (eller två, för balsam MÅSTE man ju ha, eller?) på affären och köra på som man alltid gjort eller hur?

Men så kommer de där tvivlen, man läser om SLS, SLES, propylenglykol, silikon, mineraloljor, syntetiska doftoljor och jag vet inte vad skumt som finns i kommersiella schampon och som kanske inte är så bra för hår och hårbotten. Man VILL verkligen ha mer naturliga alternativ, så man köper en schampotvål och förväntar sig underverk efter en tvätt – och vad får man? TUGGUMMIHÅR! ”Jaha, det var det jag trodde – det funkar inte på mitt hår!” Och så ger man upp och går tillbaka till sitt vanliga schampo.

Men vänta här nu, backa ett steg – vi matar vårt hår och vår hårbotten med en lista av kemikalier lika lång som vår arm, och sen förväntar vi oss att vi kan lösa allt med EN hårtvätt med ett naturligt schampo? Det är ju nästan lika dumt som att gå på löpsedeln ”bli smal till midsommar” som brukar komma i mitten av juni varje år 🙂

När jag gick all in no poo (ja, det är ett begrepp – läs mer om det HÄR) för mer än tio år sedan, så tog det SEX MÅNADER innan det började synas på mitt hår att jag tagit ett bra beslut – läs det där igen – SEX MÅNADER! ”Meeeen, så lång tid kan jag inte vänta, jag ska ju på fest på lördag!” Sorry, men jag jobbar inte på Hänt Extra – så jag lovar ingen quick fix 😉

Och, nu när jag fått hälften av er att sluta läsa – så kan ni andra gå in HÄR och läsa min supernördiga djupdykning i schampotvål. Så fortsätter vi därifrån när ni är klara. Länken öppnas i en ny flik, så jag finns kvar här när ni är klara – så, in och läs nu 🙂

Dåså, då fortsätter vi. Du har alltså tvättat håret för första gången med en schampotvål och ser ut som ett troll – håret känns som tuggummi/svinto och ser ut som ett skatbo. Det som hänt nu är förmodligen (kan variera beroende på vad du använt för schampo tidigare) att den snälla schampotvålen inte lyckats tvätta bort alla lager av silikon som sitter som pansar runt dina hårstrån – vilket resulterar i att silikonet liksom halvvägs tvättats bort, men även delvis sitter kvar som ett klet i håret. Då får du ta till det tunga artilleriet. Antingen tvättar du håret flera gånger till med schampotvålen (kan ta några dagar), eller så gör du en hår-detox och tvättar med t.ex. bikarbonat (blanda några teskedar med vatten och massera in i håret, låt sitta några minuter samtidigt som du masserar hårbotten och skölj sedan noggrant. Du kan även ha i lite honung som gör håret lite mjukare) för att rensa bort allt skräp ur håret.
Du kan även råka ut för en mildare variant – du tvättar håret och väntar snällt tills håret är torrt innan du reder ut det, och håret känns alldeles fantastiskt och du är jättenöjd – men dagen efter är håret alldeles fett och vidrigt och du måste tvätta det igen. Det som förmodligen hänt då är (som jag skrev om i inlägget ni klickade på nyss) att sebumproduktionen i hårbotten gått bananas och producerar jättemycket fett. Det beror på att din hårbotten är van att bli tvättad med kemikalier och nu inte vet hur den ska bete sig. Mot detta finns bara ett botemedel – TÅLAMOD! Keps, hårband och uppsatt hår och låt det ta sin tid. Tillslut lugnar hårbotten ner sig (så länge du inte börjar med kemikalierna igen, för då är du tillbaka på ruta ett) och du kommer inte behöva tvätta så ofta. Du kan även få tvärtom, supertorrt hår som är elektriskt och flygigt (av samma anledning som ovan – hårbotten vet inte hur den ska bete sig), men det är enkelt fixat med en droppe eller tre av Arganolja som kramas in i håret efter tvätt.

Vad händer då när hårbotten börjar vänja sig? Jo, du kommer få lära dig vad du har för slags hår. Du kanske trodde du hade fett hår, men det visar sig när din hårbotten är normal, att du egentligen har torrt hår – eller tvärtom. Du börjar märka att du får många fler hårstrån (känn i hårbotten, det ska vara fullt av ”stubb” där – det är alla nya hårstrån som växer ut), och du märker en ny glans i håret.

När hårbotten neutraliserat sig och håret börjar må bra, så kanske du måste byta schampotvål – för det du trodde du hade visade sig vara fel. Jag trodde t.ex. att mitt hår (som är lite torrt i topparna), skulle må bra av Ölskäum – som är aningens lite fetare än Kärlaiksäpple – men tji fick jag, för Ölskäum gör min hårbotten fetare och jag måste tvätta håret två gånger i veckan i stället för en gång, som när jag tvättat med Sylke u Rosenmarin. Så det betyder inte att tvål inte passar ditt hår, det betyder bara att du inte hittat rätt tvål än. Ha tvålamod!

Jag har en väninna som testade alla tvålar jag bara kunde komma på att göra åt henne – ingenting passade hennes hår, och hon spenderade en hel vinter i keps. Jag fattade ingenting, skulle hon vara undantaget som bekräftade regeln? Tillslut kom vi på vad det var – hon använde ett hårvax som påstod sig vara helt naturligt, men efter en googling av innehållsförteckningen visade sig innehålla silikon! När hon gick över till ett helt naturligt hårvax försvann problemen med tuggummihår på några veckor – puh!

Så, har du inte vågat testa schampotvål än (så kanske du inte vågar nu heller, men jag är i alla fall ärlig), så vet du lite om vad som kan hända och vad du bör ha för förväntningar. Men oavsett om du råkar ut för tuggummihår eller bara helt fantastiskt Rapunzelhår på en gång – så kommer du inte ångra dig (men det kanske tar ett tag 😉 )

Kram

Detta inlägg har 8 kommentarer

 1. Emelie Gottberg

  Jag använde kärleksäpple först och de blev bra, när den tid slut köpte jag den nya silkes tvålen (?) men har typ fått mjäll.. så låter som de är ölen jag ska ha om den är fetare 😄👍🏻 Tack för bra inlägg. Jag använder inte balsam längre och tvättar håret typ 1 gg i veckan.

  1. admin

   Ja, eller så mår din hårbåtten bäst av Kärlaiksäpple helt enkelt. Men kul att du vant dig av med balsam, det är ju inte helt lätt :)(

 2. Ida

  Behöver man använda surskölj efter dina tvålar?

  1. admin

   Hej Ida,

   Det är nog en för generell fråga för att kunna besvaras enkelt. Det den sura vinägern gör för hårbotten är att den hjälper till att återställa den till dess normala sura pH värde (ca 5,5). Vinägern kan även hjälpa till att få bort kalkrester från vattnet, vilket gör att håret känns mjukare. Om man är van att använda tvål för att tvätta håret behöver man oftast inte surskölj (jag har själv inte använt det på många år), men det kan underlätta för hårbotten vid omställningen från kommersiella schampon till tvål. Har du hårt vatten, orolig hårbotten, mjäll eller är du bara nybörjare på schampotvål – då kan det hjälpa. Men vad som är viktigare är att ge det tid, låt hårbotten vänja sig vid schampotvålen och var extra snäll mot håret med en bra olja i stället – är mitt råd 🙂
   Hälsningar
   /Anna

   1. Ida

    Tack för ditt svar😃 Vi har mjukt vatten och jag har tidigare använt no poo med endast vatten i drygt ett år. Sen orkade jag inte längre då det gick åt väldigt mycket vatten och tog ganska lång tid, jämfört med schampo, innan håret blev rent så jag gick över till urtekram.
    Jag provade en av dina tvålar idag och resultatet blev himla bra😊 Jag köpte provpaketet så jag ska prova mig igenom alla tre för att se vilken jag gillar bäst. Jag har använt balsam från urtekram också tidigare så det kändes lite ovant att bara använda tvålen. Men hittills känns det bra

    1. admin

     Vad glad jag blir att första intrycket blev positivt, hoppas du hittar din favorit! Berätta gärna hur det går med testandet
     Kram
     /Anna

 3. Amanda

  Jag har precis beställt provpaketet med schampotvålar och väntar spänt på att få testa. 🙂 Hur länge ska jag ge varje tvål en chans för att se vilken som fungerar bäst?

  1. annastvaleri

   Va kul att du ska börja med schampotvål. Det är en jättesvår fråga att svara på, då det beror på många olika saker. Vad har du använt för hårtvätt tidigare? Hur mycket silikon/mineralolja innehåller ditt tidigare schampo? Har du bytt ofta eller är din hårbotten van vid en slags tvätt? Är ditt hår känsligt för olika pH värden osv osv i det oändliga. Du är redan på god väg om du läst mina blogginlägg 🙂

   Men det viktigaste är att låta det ta tid – din hårbotten kan ta månader på sig att ställa om sig helt. Du kan tycka Kärlaiksäpple fungerar bäst i flera månader, för att sedan helt plötsligt komma på att du behöver en fetare tvål (Ölskäum) eller en tvål med mindre fett (Sylke u Rosenmarin). Så egentligen spelar det ingen större roll vilken schampotvål du börjar med då det första tiden bara handlar om att ställa om din hårbotten till att börja producera sitt eget sebum igen. Ha tvålamod!

Lämna ett svar