Smärtstillande massageolja

Smärtstillande massageolja

För en tid sedan skrev jag om en personlig favotir vi använder mycket här hemma- Buhusalvan! En annan favorit hemma hos mig kommer här – en smärtstillande massageolja som passar såväl muskler med träningsvärk som artros och ömma knän.

Och det bästa är – du kan göra den helt själv, nästan gratis!

Ingredienserna i min massageolja är endast tre stycken

Svensk, kallpressad ekologisk Rapsolja
Älggräs (Filipendula ulmaria)
Rölleka (Achillea millefolium)

Det är allt.

Rapsolja

Ni som hängt med mig ett tag, vet ju hur mycket jag tycker om vår svenska Rapsolja. Inte bara är det en närproducerad, billig råvara. Den har också i studier visat sig ha kortisonliknande egenskaper för huden, det vill säga att den är läkande, mjukgörande och antiinflammatorisk. Den innehåller mycket E-vitamin och även Fytosteroler som ingår i cellmembranen och hjälper till med cellåterbildningen i huden.

Älggräs

Älggräs är en läkeväxt som använts bland annat för sina smärtstillande egenskaper sedan lång tid. Det smärtstillande ämnet i Älggräs heter Salicylsyra (som bland annat är den verksamma ingrediensen i Magnecyl). Älggräs innehåller även Kvertecin som är antiinflammatoriskt.

Rölleka

Röllekan kallades under medeltiden för Sårläka, på grund av sina inflammationshämmande egenskaper. Den är även cirkulationsökande och ökar blodgenomströmningen i musklerna.

Massageolja

Gör så här:
Plocka Älggräs och Rölleka och häng på tork, det räcker med ca 5 blommor. Tänk på att torka dem i ett mörkt, torrt och luftigt utrymme. Jag brukar göra en bukett som jag hänger uppochner. Det tar några dygn för blommorna att torka. Du kan även torka dem på lägsta värmen i en varmluftsugn eller i en svamptork om du har en sån.

I ett värmetåligt kärl (t.ex. ett litermått i rostfritt stål) lägger du de torkade blommorna
Täck blommorna helt med Rapsolja

Värm lite vatten i en kastrull och ställ ner kärlet med olja och blommor.

OBS! Här är det viktigt att inte ha för mycket vatten i kastrullen, stänker det in vatten i oljan kommer den inte hålla lika länge! Det räcker med några centimeter i botten (men håll koll så inte vattnet ångar bort, du kan behöva fylla på några gånger)

Låt kastrullen stå på svag värme, det ska inte koka utan bara vara varmt så oljan värms upp. Jag brukar låta den stå hela dagen på väldigt svag värme.

TIPS! Du kan även hälla allt i en glasburk och ställa i ett soligt fönster och vänta en vecka. Var bara noga med att inga växtdelar sticker upp över oljans yta, då kan de börja mögla.

Sila bort blommorna och häll upp oljan i en rengjord glasburk eller flaska med lock. TIPS! Lägg ett lager hushållspapper i en vanlig sil och häll oljan därigenom.

Använd den till att massera trötta ryggar, muskler med träningsvärk, ömmande knän och andra leder. Eller varför inte en skön fotmassage.

OBS! Jag är ingen doktor, så har du någon sjukdom, hudåkomma eller är gravid t.ex. – kolla om det är säkert för dig att använda ovanstående ingredienser innan du sätter igång!

Hoppas du tycker om min massageolja och unnar dig en skön massage!

Lämna ett svar