Du visar för närvarande Torrborstning och Lymfborstning

Torrborstning och Lymfborstning

Torrborstning och Lymfborstning

Jag tänkte dela in den här inlägget i två delar – dels torrborstning generellt som ett sätt att få bättre hud, öka blodcirkulationen, bli piggare och såklart för att det är väldigt skönt och lite vardagslyx, dels lymfborstning – som har med att rensa lymfsystemet i kroppen med hjälp av torrborstning.

Torrborstning

Men vi börjar rent generellt, torrborstning av kroppen är – förutom väldigt skönt, även bra för huden.
En generell regel är att man inte bör torrborsta fler än två gånger i veckan, då det sliter på det övre hudlagret.
Torrborstning görs med fördel i duschen, innan du slår på vattnet så att du kan fånga upp och tvätta av de döda hudceller som frigörs vid borstningen.

Själva borstningen då, görs med cirkulerande rörelser eller längre drag på t.ex. ben och armar över huden, tänk på att inte trycka för hårt utan låta det du borstar med göra jobbet. Använd inte heller för grov borste på känslig hud och dra inte med borsten så hårt att huden ”följer med” och sträcks ut, det kan göra skada på hudens elasticitet. Börjar vid fötterna och jobba dig uppåt kroppen. Några cirklar eller drag räcker per område, annars kan huden bli öm. Tänk på att vara extra försiktig på tunn och ömtålig hud, t.ex. i ansiktet (där kan jag rekommendera att torrborsta med en bit frottéhandduk).

Så varför inte bara borsta sig under tiden man duschar? Det kan man såklart göra, det är jätteskönt att gnugga in tvål på sin borste och tvätta sig och borsta sig i ett. MEN torrborstning INNAN dusch är faktiskt bättre OCH varsammare mot huden än om du gör det i samband med varmt vatten (låter ju helknäppt, det borde ju vara tvärtom).

Det varma vattnet gör så att dina porer öppnas upp och huden blir mjukare – då krävs det mer mekaniskt nötning (borstning) för att få samma peelingeffekt som på torr hud. Det varma vattnet löser dessutom upp ditt sebum och gör din hud torrare. När du torrborstar jobbar din borste tillsammans med ditt Sebum för att mer skonsamt exfoliera bort döda hudceller från din hud. Därför rekommenderas torrborstning först och (en inte för varm) dusch efteråt.

Smörj in dig med en naturlig olja efter duschen, så hjälper du hudcellerna återfuktas och generera nya hudceller. Min favorit att smörja in kroppen med är en bit handduk urvriden med varmt vatten och en svensk, doftfri Rapsolja som jag droppar på handduken och stryker över kroppen.

När ska man INTE torrborsta?
Man ska inte torrborsta om man har känslig hud, tunn hud och såklart inte på sår eller sårskorpor. Man bör heller inte borsta på ärr, hudförändringar och t.ex. pigmentfläckar och leverfläckar.

Bonusinformation! Nej, man kan inte minska eller bli av med celluliter genom vare sig torrborstning eller massage (det är en myt skapad av kosmetikaindustrin) – så slit inte extra på huden där du har celluliter. Var snäll mot din hud!

 

Luffagurka

 

Lymfborstning

Detta heter Lyphatic flow brushing på engelska, och har att göra med att man ökar flödet genom lymfkörtlarna i kroppen. Så vad är då lymfkörtlarna och vad har de för funktion?

Människan har upp till 1000st lymfkörtlar i kroppen, och deras jobb är att – med sina vita blodceller, försvara kroppen mot bakterier och andra organismer. Lymfkörtlarna tar emot lymfvätska som kommer in i lymfkärlen från omgivande vävnader i kroppen, och finns som ett nätverk i hela kroppen. Lymfkörtlarna renar lymfvätskan och så småningom kommer den tillbaka ut i kroppen igen i ett evigt kretslopp.

Vad innebär Lymfborstning?
Lymfborstning är ett sätt att stimulera lymfsystemet genom att torrborsta huden i ett specifikt mönster. Lymfborstning kan även hjälpa mot Lymfödem – som innebär att lymfsystemet har svårt att transportera bort Lymfvätskan, och den i stället samlas mellan huden och muskelvävnaden och ger svullnad och förtjockning av huden. Du har säkert märkt av sådan svullnad om du t.ex. stått och gått mycket en dag och när du tar av dig sockarna på kvällen har du svullna anklar och fördjupningar där resåren på sockarna har suttit.

Lymfborstning kan göras över hela kroppen, eller bara den del av kroppen du känner behov av att öka cirkulationen i – t.ex. om du har svullna ben.

OBS! Lymfborstning bör inte utföras på det sätt jag beskriver här om man har opererat bort lymfkörtlar – då ska man INTE föra vätska dit eftersom det inte finns några körtlar kvar som kan ta hand om lymfvätskan.

Vissa säger att lymfborstning ska göras mot hjärtat hela tiden – men de lymfkärl som går till hjärtat ligger för djupt i kroppen för att påverkas av en borste på huden. För torrborstning är det i stället bättre på att fokusera på att borsta mot de lymfkörtlar som ligger i armhålorna, halsen, bröstkorgen, ljumskarna och baksida knän.

Om du till exempel vill lymfborsta dina ben, börja från knäna och jobba dig uppåt ljumskarna med rörelser nedifrån och upp, och ta sedan från anklarna och upp och avsluta med fötterna om du vill. Om du sedan vill göra armarna är det på samma sätt där – börja från armbågen och gå upp mot armhålorna med så korta eller långa drag du känner är bekvämt, gå från handlederna till armbågarna och ta händerna sist om du vill.

Vill man lymfborsta hela kroppen, är det rekommenderat att man börjar med överkroppen – från magen och uppåt i små korta rörelser. Detta sätter igång lymfsystemet i överkroppen, så att det blir ännu bättre cirkulation av lymfvätska om du sedan tar ben och armar. Ben och armar fungerar på samma sätt – dela in dem i delar och ta de delar som är närmast lymfkörtlarna först för att lättare transportera bort lymfvätska.

Schema för helkropps lymfborstning

Börja från längst ner på magen och borsta uppåt till precis under där revbenen börjar i små korta rörelser.
Dela sedan in bröstkorgen i två delar och borsta från mitten av bröstkorgen ut till respektive sida – höger hand borstar höger sida av bröstkorgen snett upp mot höger armhåla och tvärtom på vänster sida bröstkorgen. Man kan även borsta sidan av kroppen från midjan och upp till armhålan (och ryggen – om man har en borste med skaft eller en assistent)
Borsta en arm i taget, från armbåge till armhåla, sen från handled till armbåge och sist handen. Borsta sedan igenom hela armen nedifrån och upp.
Borsta från armhåla ut mot bröstkorgen innan du tar andra armen.
Borsta ett ben i taget, från knä till ljumske, knät (glöm inte baksidan, där sitter många körtlar), från ankel till knä och sen foten. Borsta sedan igenom hela benet nedifrån och upp.
Avsluta med nedre delen av magen för att föra den sista vätskan upp mot hjärtat nu när du fått igång cirkulationen i hela kroppen.

Jobba i korta eller längre drag med borsten, huvudsaken du hela tiden borstar nedifrån och upp.
Om du har vätskeansamling i någon kroppsdel, kan du borsta lite längre där, men tänk på att inte lägga för mycket vikt på borsten så du skadar huden.

Duscha och klappa dig torr försiktigt och avsluta med att smörja in huden.

Ta hand om dig och din hud!
Kram
/Anna

Lämna ett svar