Vad bör man undvika i kommersiell kosmetika

Vad finns det egentligen i våra vanligaste produkter i badrumsskåpet?

Kommersiell kosmetika är proppfull med kemikalier. Det är helt enkelt ett billigt och snabbt sätt att framställa produkter. Kan i jämförelse nämna att en äkta tvål tar ca 6 veckor från tillverkning till försäljning, vilket multibautajätteföretag har den väntetiden eller lagringsmöjligheten?

Sen behövs det mycket kemikalier om kosmetika ska hålla för lång lagerhållning, kanske utsättas för värme under långa lastbilstransporter och stå i varma, fuktiga badrum i flera år. Man vill ju inte att det ska börja växa mögel i ansiktskrämen.

OBS! När jag sätter tvål och såpa i texten nedan inom citationstecken, så betyder det att det kommersiellt kallas för tvål och såpa, men egentligen är tensider – som är någonting helt annat som ni vet. Äkta tvål och såpa görs av förtvålat fett – men det vet ju ni 🙂

Jag kommer här lista värstingarna som man bör se upp med i kosmetika (eller att få på huden/andras in generellt). Innehållsförteckningen på kosmetika är ju som ni vet inte lätt att tyda, så jag skriver även ner vad man kan hålla koll på i INCI listan. Extra viktigt att undvika dessa om man är barn/ungdom, gravid och ammande såklart.

Är ni intresserade av att helt byta ut er vanliga kosmetika mot hälsosammare alternativ, finns det mängder av alternativ både att köpa och att göra själv – dessa tar jag däremot inte upp i det här inlägget.

Ännu ett tillägg är att om ni tycker kosmetika verkar farligt, då ska ni veta att allt (förutom innehållet i parfym) i en kosmetiskt produkt inom EU i alla fall redovisas på innehållsförteckningen (sen hur lätt den är att förstå är en annan sak). Men att t.ex. rengöringsprodukter INTE ingår i detta regelverk utan lyder under kemikalielagstiftningen som inte alls har samma krav på dokumentation. Så ska man hantera de vanliga rengöringsmedel många av oss har i hemmet, gäller det att vara extra försiktig – jag kanske ska skriva ett blogginlägg om hur man kan kemikaliebanta städskåpet?

Men, här kommer då värstinglistan

Parabener är de vanligaste konserveringsmedlen i kosmetiska produkter, de förhindrar bakterier, mögel och jäsning. Parabener har östrogenliknande egenskaper och kan öka risken för bröstcancer då de lätt tas upp genom huden. Parabener återfinns i makeup, flytande ”tvål”, deodoranter, schampo och ansiktstvätt. De kan också finnas i mat och medicinska produkter.

Parabener i innehållsförteckningen kan se ur så här: Methyl Hydroxy Benzoate el. Methyl Hydroxybenzoate, Benzoic Acid, 4-Hydroxy-, Methyl Ester eller Methyl-4-Hydroxybenzoate.

Syntetisk färg är vanligt i kosmetika. För att krämen, “tvålen” osv. ska vara snygg, t.ex. en hudkräm med lite pärlemorglitter i, en tandkräm som är blå, smink, badskum/badbomber osv osv. Syntetiska färgämnen kan vara cancerframkallande, hudirriterande och länkade till ADHD hos barn i en studie enligt The Lancelet. Ja, de finns i badskum för barn – tillsammans med parfym (se nedan)!!!

Syntetiska färger känns igen i innehållsförteckningen då de alltid börjar med CI (Colour Index) och sedan deras specifika nummer. T.ex. en vanlig röd färg i smink är CI14700.

Parfym – Det finns ingen lag som säger att alla ämnen en parfym innehåller ska deklareras, detta är för att skydda tillverkarna av specifika parfymer så de inte ska kunna kopieras. Parfym kan kopplas till flertalet hudsjukdomar och hudirritationer, andningsproblem och skador på de reproduktiva systemen. Vill man undvika parfym i sina produkter kan man hålla utkik efter astma och allergiförbundets symbol som indikerar att produkten är parfymfri. Parfum eller fragrance i innehållsförteckningen indikerar syntetisk parfym (eteriska oljor står med sina namn, då dessa är organiska)

Phtalater – en grupp kemikalier som används som mjukgörare i plast, men även för att göra en kräm lättare att stryka ut, för att göra så att huden känns mjukare och göra så att UV filtret i solskyddsprodukter löser upp sig i krämen. Phthalater finns i nagellack, hårspray och allt som innehåller parfym, och de kan orsaka problem i det endokrina systemet (som tillgodoser en kemisk koppling mellan hypotalamus i hjärnan och alla organ som kontrollerar metabolism, tillväxt och sexuell reproduktion), det reproduktiva systemet och kan öka risken för bröstcancer.

Det finns flertalet Phthalater, håll utkik efter Dibutyl, Diethyl, DimethylPhthalate, DEP, DBP och DEHP i innehållsförteckningen.  Många Phthalater är förbjudna inom EU och mängden har minskat betydligt de senaste åren.

Triclosan är en bakteriedödande kemikalie som kan störa endokrina funktioner i kroppen, speciellt thyrodiproduktionen och andra reproduktiva hormoner. Det finns studier som visar att Triclosan kan leda till utvecklad antibiotikaresistens hos bakterier. Triclosan finns oftast i tandkräm, antibakteriell “tvål” och deodorant och heter enkelt nog Triclosan i innehållsförteckningen. OBS! Det finns INGEN studie som visar att en ”antibakteriell tvål” är bättre på att döda bakterier än en vanlig tvål (äkta eller oäkta)!

SLS och SLES – Sodium lauryl sulfat och Sodium laureth sulfat är två tensider som återfinns i de flesta rengörings och städprodukter på marknaden. Flytande ”tvål”, schampo, mascara, acnemedel diskmedel, rengöringsmedel, ”såpa” mm.

Dessa tensider är hud-, lung- och ögonirriterande, samt kan, tillsammans med andra kemikalier forma nitrosaminer som är cancerogena. Visste du t.ex. att om man begär ut produktdatabladet på i stort sett alla diskmedel/rengöringsmedel på marknaden så står det i dem att du inte ska låta medlet komma i kontakt med huden, inte andas in det och att hudirritationen som kan uppstå förvärras ju varmare vattnet är. Så diska i kallt vatten, med handskar och andningsmask!

Formaldehyd är ett konserveringsmedel och förhindrar bakterietillväxt. Formaldehyd är cancerframkallande och kan framkalla allvarliga hudirritationer. Det kan finnas i nagellack, duschkräm, schampo, balsam, ansiktsrengöring och ögonskugga bland annat. Formaldehyd är starkt begränsat i kosmetika numer, men finns fortfarande och heter Formaldehyde, Formol, Methanal eller Formic Aldehyde i innehållsförteckningen.

Toluen (Metylbensen) är ett lösningsmedel som används bland annat i nagellacksprodukter och hårfärg. Toluen kan ge huvudvärk och hudirritation, men även vara hormonstörande och påverka andningsfunktionen. Gravida kvinnor bör undvika Toluen enligt Läkemedelsverket. Det finns olika Metylbensenprodukter, men alla börjar med Toluene på innehållsförteckningen.

Propylenglycol är ett mjukgörande lösningsmedel, som är känt att kunna ge en övergående sveda och värmekänsla på hud och slemhinnor. Propylenglykol som ligger an länge mot huden, som i krämer, kan ge känsliga personer kontakteksem. Propylenglykol kan heta: Propylenglykol, 1,2-propylenglykol, 1,2-propandiol, 1,2-dihydroxipropan, propan-1,2-diol, metyletylenglykol, syntetiskt glycerin, monopropylenglykol eller Propylene glycol i innehållsförteckningen. E-nummer: E 1520

Solskydd – kemikalierna som används i solskydd absorberar ultraviolett ljus, dessa tas lätt upp av huden och kan störa endokrina funktioner och vara cancerframkallande. Vanliga namn på dessa i innehållsförteckningen kan vara Benzophenone, PABA, Avobenzone, Homosalate eller Ethoxycinnmate

Så, för att sammanfatta – se upp med dessa:
Methyl Hydroxy Benzoate (or Methyl Hydroxybenzoate), Benzoic Acid, 4-Hydroxy-, Methyl Ester or Methyl-4-Hydroxybenzoate

Allt som börjar på CI

Parfum, fragrance

Dibutyl, Diethyl, DimethylPhthalate, DEP, DBP och DEHP

Triclosan

SLS, SLES, Sodium lauryl sulfate och Sodium laureth sulfate

Formaldehyde, Formol, Methanal eller Formic Aldehyde

Toluene

Propylenglykol kan heta: Propylenglykol, 1,2-propylenglykol, 1,2-propandiol, 1,2-dihydroxipropan, propan-1,2-diol, metyletylenglykol, syntetiskt glycerin, monopropylenglykol eller Propylene glycol, E 1520

Benzophenone, PABA, Avobenzone, Homosalate eller Ethoxycinnmate

Vi kan förbättra hälsan för oss själva och våra barn om vi alla undviker produkterna som innehåller dessa värstingar! På sikt kan vi även förändra marknaden – för om ingen köper Produkt X, så kommer den att sluta tillverkas!

Kram