Buhusalva

Buhusalva

Det är många av er som frågar om jag säljer Ringblomssalva eller ansiktskräm – och anledningen till att jag inte gör det är dels att det är väldigt dyrt att säkerhetstesta en produkt och ha den registrerad i EU’s kosmetikadatabas, dels att det är omöjligt att göra en salva eller kräm 100% naturlig – jag har hittills inte hittat något naturligt konserveringsmedel som är tillräckligt effektivt för en produkt som man stoppar ner fingrarna i.

Men – det betyder ju inte att jag inte gör salvor och krämer till mig själv. En favorit i min familj är en bivaxssalva dottern döpt till Buhusalva (för man smörjer in med den om man fått ett buhu – ganska självförklarande).

Buhusalva utgår frånVallörtsrot. Ni vet det där snabbväxande (men vackra) ogräset som plötsligt står meterhög där det inte var någonting för en vecka sen.

TIPS! Gör hellre gödselvatten på Vallört än nässla, då Vallört lagrar mer mineraler i sina blad än nässlor gör.

Innehållet

Vallörtsrot (Symphytom Officinale heter den på Latin – och då förstår ni att den är känd som en läkeväxt) innehåller Allantoin och Rosmarinsyra (ja, döpt efter Rosmarin), som är ämnen som reducerar inflammation och ökar cellåterbildningen. Perfekt för sår, blåmärken, brännsår, muskelsträckningar och inflammerade leder. Man kan även mosa Vallörtsblad och lägga direkt på såret.

I min Buhusalva har jag även torkade Ringblommor och eller torkad Johannesört som båda är lugnande, läkande och antibakteriella. Jag har alltid med minst en av dem beroende på årstid och vad jag har i mitt örtförråd.

Skörd

Jag gräver upp och torkar några rötter (en handfull cirka) av Vallört, tvättar av dem och skalar dem med potatisskalaren. Sen river jag dem på rivjärnet och lägger på ett bakplåtspapper. Låter dem ligga på svag värme (ca 40 grader varmluft) i ugnen i en timme.
Med Ringblomma och Johannesört låter jag blommorna ligga på ett luftigt mörkt ställe i några dagar så torkar de. Tänk på att använda hela blomman och inte bara kronbladen.

Recept

Lika delar torkad vallörtsrot och torkad ringblomma och/eller johannesört det brukar bli ca 1dl av varje
3 dl svensk, kallpressad Rapsolja (ni vet min kärlek för vår Rapsolja, den är magisk)
Värm oljan i vattenbad, och låt stå på svag värme i minst 3 timmar.

Sila oljan genom t.ex. hushållspapper eller en silduk.

Väg oljan och lägg i ca 17% bivax (det tycker jag blir en lagom konsistens). Tänk på att använda täckvax som inte innehåller eventuella bekämpningsmedel.

Bli kompis med en biodlare helt enkelt – då kan du be att få köpa täckvax! (eller köp min, HÄR)

Värm allt så bivaxet smälter och häll sedan på burk.

Vill du sedan att din salva ska hålla lite längre, så kan du tillsätta 1% E-vitamin som förhindrar oxidation (och även är bra för huden).

Du kan även tillsätta eteriska oljor till salvan – t.ex. några droppar Lavendel som är lugnande eller Rosmarin för att öka innehållet av Rosmarinsyra. Ta det lugnt med doseringen – gå aldrig över 1% – oftast räcker det med några droppar.

Tänk på att förvara salvan mörkt och att ha rena fingrar när du ska ta lite (eller använda en sked). Salvan kan hålla upp till ett år om man undviker att stoppa händerna i den. Det är lätt att känna när den börjar bli dålig, då luktar rapsoljan lite härsket.

Ha den på precis allt buhu – sår, eksem, torrsprickor, nariga hälar, insektsbett, skorv osv.

Jag hoppas du ska tycka om min Buhusalva!

Lämna ett svar