Du visar för närvarande Vardagslyx

Vardagslyx

Vardagslyx

Vardagslyx för mig är sånt man unnar sig i vardagen – en ansiktsmask på en tisdagskväll, en hårinpackning och en kopp te i soffan efter jobbet eller ett skönt bad när barnen somnat.

På hösten får jag ofta en sån där ”nu ska jag skämma bort mig själv” känsla. Solbrännan är på väg bort, håret är nött efter sol och salta bad och den kyligare luften ute gör så att min hud vill ha mer fukt.

Så här kommer lite tips på hur du kan göra om du vill skämma bort dig själv – enkelt och kemikaliefritt – med saker du oftast hittar i skafferiet.

 

Ansiktet

Vi börjar med ansiktet – nåt jag i alla fall ofta glömmer bort. Jag tvättar och smörjer in ansiktet varje dag – men det där lilla extra är lätt att glömma bort.

Så vad behöver ansiktet? I mitt fall är det en djuprengöring, peeling och återfuktning. Du kanske behöver en lugnande, antiinflammatorisk mask och vitaminer eller nåt annat, beroende på vad du har för hudtyp och vad du gjort under veckan.

Bor du i en storstad kanske du känner dig smutsig av alla avgaser, eller så har du stressat så att dina kinder är helt röda och fnasiga – eller som i mitt fall – suttit framför en dataskärm hela veckan.

Här kommer några tips och recept jag tycker om.

Börja med att se till att du har tid – man kan inte vardagslyxa om man är stressad! Lyssna på musik, en bra pod eller njut av tystnaden. Ha nåt gott att dricka och snacksa på för extra lyx!

Ta fram allt du behöver till hela proceduren innan, så du inte behöver springa runt och leta efter nåt mitt i.

 

Mjuka upp porerna:

Häll kokande vatten i en bunke och sätt dig med ansiktet ovanför – vill du ha det extra varmt, ha en handduk ovanför huvudet. Men tänk på att det ska inte vara jobbigt varmt (om du inte är täppt i näsan och behöver ånga för att kunna andas), det heta vattnet kan skada de små blodkärlen i ansiktet – så lagom är bäst.

Nu när porerna är mjukare, kan du göra en ansiktsmask, peeling eller bara rengöra ansiktet.

 

Ansiktsmask:

I en skål som inte är av metall (för det kan förstöra mineralerna i leran), blandar du

1 msk lera (Kaolin om du har känslig hy, Rassul om du vill ha djuprengöring)

Lös upp med lite varmt vatten till en tjock gröt

1tsk honung

1 äggula eller lite fet yoghurt

Några droppar av din favoritolja

Vill du även kunna peela huden när masken ska tvättas bort kan du tillsätta Havregryn eller Bikarbonat

Byt ut eller ändra om bland ingredienserna som det passar dig bäst.

Låt masken sitta på tills den börjar torka (en lermask drar ut fukt från huden när den torkar och det vill vi ju inte). Har du mask kvar i skålen, kan du smeta på mer och ha den på längre.

Skölj av med ljummet vatten och massera bort masken med små cirklar. Tänk på att inte massera där du har känslig hud, utan koncetrera dig till där du har oren hud . t.ex. i T-zonen. Glöm inte halsen.

 

Ansiktsmassage:

Klappa huden torr och massera in din favoritolja. Om du tar lite extra olja kan du passa på att göra en ansiktsmassage enligt den här bilden.

Använd fingertopparna och dra långsamt och jämnt över huden, och se till att du har tillräckligt mycket olja i ansiktet så att du inte sliter i huden. Fingertopparna ska glida lätt men ändå åstadkomma lite tryck. Upprepa alla rörelser fem gånger.

 

Håret

Vad behöver ditt hår? En grovrengöring? Skalpmassage för att få igång blodcirkulationen? Fukt?

Jag brukar passa på att massera in olja med tillsatt E-vitamin (1%) i hårbotten på morgonen den dagen jag ska tvätta håret. Sen upp med håret i en tofs eller på med en keps – så får det sitta där tills på kvällen då det är tvätt.

Vill du passa på att ge hårbotten lite extra kärlek innan tvätt, kan du göra en hårinpackning – det här är min favorit:

Hårinpackning:

En avokado eller banan (båda rika på E-vitamin)

0,5tsk hårolja med E-vitamin (man kan ha en lite högre koncentration i produkter som tvättas bort – 2-3%)

0,5 – 1tsk Glycerin  (valfritt) för extra återfuktning. Honung är också en bra återfuktare

 

Blanda ordentligt och massera in i hårbotten och fördela sen i längderna.

Låt sitta i minst 20 minuter och tvätta sedan håret som vanligt. För extra effekt, sätt en påse och sen en mössa på huvudet, värmen ökar effekten av inpackningen.

Om du har olja i din inpackning, kan du behöva tvätta håret två gånger för att få bort all olja. Massera först hårbotten under varmt vatten i några minuter innan du tvättar det, så löser du lättare upp oljan.

 

Rosmarin

När du tvättat färdigt kan du avsluta med en genomsköljning med rosmarinté för extra glans i håret. Jag gör min genom att låta Rosmarin dra i kokande vatten i minst 10 minuter och sen låter jag det svalna. Rosmarin är en av de mest välgörande örterna för hår och hårbotten har i studier visat sig stimulera återväxt av håret och förhindra håravfall. Rosmarin har svampdödande egenskaper och kan lindra uppkomsten av mjäll. Rosmarin är rik på Ursolsyra som ökar blodcirkulationen i hårbotten och gör håret mjukt och blankt.

 

Kroppen

Har du tid att ta ett varmt bad? Hälla upp ett glas med något kallt och tända några ljus – gör det! Något så enkelt som ett bad kan verkligen få en att känna sig bortskämd.

Och när du ändå ligger där i badet, passa på att skrubba hela kroppen med en Tvagpuse eller en bit Luffasvamp – så skönt och bra för blodcirkulationen (plus att man blir len som en barnrumpa). Du kan även göra både ansiktsmask och hårinpackning samtidigt som du badar – för helkroppslyx!

Själv gillar jag inte skumbad (det är nackdelen med att kunna tyda en innehållsförteckning, de innehåller hemska kemikalier), men jag har gärna salt eller olja i badvattnet. Min favorit är att ha i lite av min massageolja Värm di – för den doftar så gott och dofterna är så lugnande. Men en halv deciliter Epsomsalt eller Himalayasalt är också jätteskönt och avslappnande i badet.

När du kliver upp ur badet, kan du blöta en tvättlapp (jag gillar frotté) i varmt vatten, krama ur och droppa lite olja på den – sen smörja in över hela kroppen. Tvättlappen gör så att du inte får för mycket olja på huden, vilket kan göra huden klibbig, och värmen gör så att oljan lättare tränger in.

Har du inget badkar, eller tycker du inte om att bada? En skön dusch med en skrubb och en insmorning i lugn och ro efteråt är också ljuvligt. Vill du, så kan du använda både socker, salt och kaffe som kroppsskrubb i duschen (men undvik ansiktet då det är för grova korn och kan riva).

Unna dig lite vardagslyx den här veckan, det tycker jag du är värd!

Lämna ett svar