Du visar för närvarande E-vitamin och Glycerin

E-vitamin och Glycerin

Hur använder man E-vitamin och Glycerin

Jag får många frågor om hur man kan använda E-vitamin och Glycerin i sin dagliga hud- och hårvård, så jag tänkte dels berätta exakt vad de är för ingredienser, vad de gör och hur man kan använda dem.

Att göra sina egna produkter, från rena ingredienser, är helt klart mer komplicerat än att bara köpa en burk på affären när man ändå är och handlar. Dels behöver man en grundförståelse över vad de olika ingredienserna gör och tillför. Vilka ingredienser som passar ens hud och hår, och – kanske minst lika viktigt – vilka ingredienser som inte passar.

Det kan kännas krångligt och dyrt att köpa individuella råvaror och ställa sig och blanda själv. Men fördelen med egengjord kosmetika är framför allt tre stycken enligt mig:

 1. Rena produkter – inga onödiga kemikalier
 2. Specialanpassade produkter för just dig
 3. Din hud och ditt hår kommer må bättre (men det sker inte över en natt, så ha tålamod)

Två såna produkter som kan göra verklig skillnad i egengjord kosmetika är E-vitamin och Glycerin – nu ska jag förklara varför.

E-vitamin

OBS! Först och främst – om du köper E-vitamin (från någon annan är mig då) så kolla så du är säker på att du får ett naturligt E-vitamin och inte ett syntetiskt , då det syntetiska inte har samma egenskaper som det naturliga.

Naturligt E-vitamin extraheras från vegetabiliska oljor och är väldigt koncentrerat.

E-vitamin är fettlösligt (tvärtemot Glycerin som är vattenlösligt). Det innebär att man måste ha fett i produkten man ska använda E-vitamin i. Det fungerar alltså INTE att göra en ansiktsmask med lera och vatten och ha i Evitaminet – då kommer vitaminet inte att lösa upp sig utan man får en koncentrerad klick på huden, vilket kan ge en reaktion då det är väldigt koncentrerat. Men några droppar olja i masken gör så att vitaminet löser upp sig och sprids i masken. Eller så väntar man helt enkelt tills efter man haft masken på och smörjer in sig med en olja med E-vitamin i.

E-vitamin är en antioxidant – ni vet såna där som reparerar och hjälper huden regenereras på cellnivå. Vår hud blir sämre på att förnya sig och tappar elasticitet med åren, vilket bland annat leder till rynkor, grövre hud och pigmentförändringar. E-vitamin är inget mirakelmedel, men kan hjälpa till att jämna ut hudtonen och ge tillbaka lite lyster och stuns.

Men det coolaste med E-vitamin kanske är att det är antiinflammatoriskt och kan hjälpa mot akne, psoriasis, rosacea och anda inflammatoriska hudåkommor. Läs mer om E-vitaminets inverkan på huden i den här studien

En annan studie, publicerad i US National Library of Medicine visar att E-vitamin kan hjälpa mot nagelproblem som gula naglar, tjocka naglar och naglar som inte växer. En annan studie – läs mer här – visade att E-vitamin kan hjälpa mot håravfall och öka håråterväxten.

 

Hur använder man E-vitamin

Som jag skrev ovan, ska E-vitamin alltid användas tillsammans med något fett. Och eftersom E-vitamin är så koncentrerat, bör man inte använda en starkare blandning än ca 1%. Om du ska använda vitaminet i en produkt som du sedan tvättar bort – t.ex. en ansiktsmask eller en hårinpackning – kan du använda en starkare lösning än 1% (t.ex. 2% – det låter lite, men tänk på att det är väldigt koncentrerat).

Eftersom en ansiktsolja med E-vitamin får en högre viskositet (den blir tjockare), passar den bäst som kvällsrutin några gånger i veckan. Massera in din vitaminoljeblandning i nytvättat ansikte med små rörelser och vänta en halvtimma innan du lägger huvudet på kudden så oljan får sjunka in i huden.

 

Ansiktsmask

Har du något slags fett i din ansiktsmask, kan du även tillsätta E-vitamin (den behöver ett fett att blanda sig med), E-vitamin blir dessutom extra effektivt tillsammans med C-vitamin (och stabiliserar upp C-vitaminet i sin tur – de är bästa kompisar), så för att få ut det mesta av ditt E-vitamin kan en ansiktsmask se ut så här:

Mosad avokado tillsammans med en tesked citronjuice och en tesked honung (uteslut för vegansk mask), blanda med mandelolja (eller någon annan favoritolja) och tillsätt sedan 1 – 2% E-vitamin och blanda allt. Tvätta ansiktet med ljummet vatten och låt masken sitta på upp till en halvtimme. Varsågod, du kommer tacka mig efteråt!

 

Hårvård

E-vitamin passar bra om du har torrt, frissigt, skadat eller lockigt hår. Det kan hjälpa hårbotten med hårproduktionen, öka blodcirkulationen i hårbotten och ge lyster till håret.

Enklast är att ge hår och hårbotten en E-vitamin behandling före hårtvätt. Precis som för ansiktet kan du blanda upp till 1% E-vitamin i din vanliga hårolja. Massera in oljan i hårbotten med fingertopparna, borsta sedan igenom håret från hårbotten och ända ut i topparna. Låt sitta i minst femton minuter (eller sätt upp håret i en tofs och ha så länge du vill under dagen) och tvätta sedan håret som vanligt. Du kommer märka att håret blir lättare att reda ut och får mer lyster.

 

Hårinpackning:

Min favoritinpackning för håret är den här:

En avokado eller banan (båda rika på E-vitamin de också)

0,5tsk hårolja med E-vitamin (man kan ha en lite högre koncentration i produkter som tvättas bort)

0,5 – 1tsk Glycerin  (valfritt) för extra återfuktning. Honung är också en bra återfuktare

Blanda ordentligt och massera in i hårbotten och fördela sen i längderna.

Låt sitta i minst 20 minuter och tvätta sedan håret som vanligt. För extra effekt, sätt en påse och sen en mössa på huvudet, värmen ökar effekten av inpackningen.

 

Glycerin

Glycerin kan även det framställas syntetiskt, så även här gäller det att hålla koll. Mitt Glycerin är ekologiskt och framställt av Rapsolja.

Glycerin är – tvärtemot E-vitamin, vattenlösligt. Fett består av fettsyror och Glycerin, och när fettsyrorna i fettet förtvålas tillsammans med en hydroxid, får Glycerinet inte vara med (eftersom en hydroxid inte kan reagera med Glycerin i en kemisk process som det kan med fettsyror), och därför består en hantverkstvål av både förtvålat fett (alltså tvål) och rent Glycerin – det är glycerinet som ger den där halkiga sköna känslan när man tvättar händerna, och som sen får huden att kännas mjuk och återfuktad.

Glycerin är en kraftig humefektant, det vill säga återfuktare. Den kan (till skillnad från vatten) tränga in i huden ända ner till cellnivå.

Glycerin tas lätt upp av huden och kan enligt den här studien – publicerad i National Library of Medicine – inte bara återfukta, utan även öka elasticiteten i huden och hjälpa epidermis skyddsbarriärfunktion. Glycerin kan enligt studien öka cellförnyelsen och läka sår samt att den är antibakteriell. Glycerin kan linda atopiska hudåkommor, t.ex. eksem och dermatit

Glycerin kan även, som den här studien visar, hjälpa mot torr hårbotten och – vid behandling tre gånger i veckan i åtta veckor, med en 10% lösning – hjälpa mot mjäll.

 

Hur använder man Glycerin

Glycerin används i koncentrationer från ca 5% och uppåt för håret (prova med en svagare blandning först, för mycket Glycerin gör håret klistrigt) och 5-10% för huden i produkter som ska lämnas kvar (man kan ha starkare lösning i produkter som ska tvättas bort)

 

Ansikte:

Har du något vattenbaserat, kan du tillsätta Glycerin till. T.ex en lermask gjord på grönt te och Rasullera eller Kaolinlera kan du tillsätta glycerin till och lämna på huden tills leran precis börjar torka (låt inte leran torka helt, då drar den fukt från huden). Eller gör en ansiktsmask med ägg (hela ägg för normal hy, äggula för torr hy och äggvita för fet hy), honung och glycerin.

Fukta en tvättlapp och droppa på några droppar glycerin för att tvätta ansiktet, bra för att ta bort smink och om du har akne, orenheter eller bara torr hud.

Gör en ansiktstoner av rosvatten och glycerin och häll i en sprayflaska. Spraya på efter ansiktstvätt, före du smörjer in dig.

 

Hår:

Blanda Glycerin i en sprayflaska tillsammans med vatten (vanligt vatten eller ännu bättre – rosvatten eller rosmarinvatten – läs mer om rosmarin HÄR) och spraya i håret när det fotfarande är fuktigt efter tvätt. Borsta igenom håret när det torkat. Det här är min favorit när jag vill ha lite extra glans i håret eller till barn som har trassligt hår.

Du kan även göra en hårinpackning med t.ex. aloe vera och Glycerin. Du kan även tillsätta kokosolja och honung om du vill.

Här hittar du mer om hud- och hårvård, i mina andra blogginlägg

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Angelina Grönros

  Hej! Går det att blanda vatten med glycering + e-vitamin och använda som ansiktsspray?

  Behövs det isåfall någon ansiktskräm efter, eller blir det återfuktande? 🙂

  Tack!

  1. annastvaleri

   Hej,
   Du kan blanda Glycerin med vatten, men E-vitamin är fettlöslig. Glycerin är en humektant och kommer återfukta din hy, men om du behöver ansiktskräm eller inte beror på hur torr hy du har.
   /Anna

Lämna ett svar