Du visar för närvarande Torr hud

Torr hud

Torr hud

Under hösten har jag gjort många inlägg i sociala medier angående hur vår hud fungerar – ett ämne jag får många frågor om och har tyckt att det har varit kul att djupdyka i.

I det här inlägget kommer jag skriva mer om torr hud, och även presentera två nya produkter som verkligen har med ämnet att göra.

Hud är det jag näst oftast får frågor om (det jag oftast får frågor om är hår och schampotvål) – vilka produkter ska jag använda när min hud är så här, ser ut så här eller reagerar så här osv.

Jag är ingen hudläkare, så jag tycker man ska ta kontakt med vården eller en hudvårdsterapeut om man har hudproblem!

Huden förändras mycket under vår uppväxt och genom livet. När vi åldras kan huden plötsligt, från att ha varit fet och oren – gå till torr och oren till exempel. Och då märker man att de produkter man alltid använt, inte längre fungerar. Så hur gör man då?

 

Hur börjar man ta hand om sin hud?

Att försöka ta reda på varför man har torr hud är en bra början.

Tvättar du huden med för starka rengörande ämnen eller ämnen med mycket parfym – det torkar ut. Tvättar du huden för ofta? Tvättar du dig i väldigt varmt vatten? Smörjer du in dig med vattenbaserade krämer som inte innehåller några fettkällor – vatten återfuktar inte på djupet, det kan bara fettsyror och Glycerin göra. Använder du produkter mot akne eller ålderstecken, t.ex. Retinol och Salicylsyra – såna torkar också ut.

 

Ansiktsolja

Använder man ansiktsolja, så kan man ibland uppleva att oljan/oljeblandningen inte riktigt räcker för att hålla ansiktet återfuktat hela dagen, speciellt om man kanske vistas i en torr miljö – både inomhus och utomhus. Sitter man framför en datorskärm, kan man nästan känna hur huden torkar ut. Läs mer om olika oljor här

Såklart kan man byta till fetare oljor eller Sheasmör och tillsätta E-vitamin i oljan. Ett annat enkelt sätt att göra sin ansiktsolja mer fet är att ha i Kakaosmör eller göra en salva med bivax.

 

Kakaosmör

Kakaosmör pressar man ur kakaobönan, då kakaopulvret och kakaosmöret ska separeras. Kakaosmör består till största delen av fettsyrorna Stearinsyra, Palmitinsyra och Oleinsyra och är mycket närande för huden. Kakaosmör är rikt på antioxidanter som dämpar inflammationsprocesser i kroppen, aktiverar immunförsvaret och stärker kroppens naturliga avgiftningssystem. I huden ökar Kakaosmör cellåterbildningen och fungerar som en barriär mot avdunstningen av fukt från huden.

Kakaosmör är ett fast fett med en smältpunkt på ca 35 grader. Vill man ha Kakaosmör i sin vanliga ansiktsolja måste man först värma upp oljan så att kakaosmöret smälter in i oljan. Använd inte mer än 20% Kakaosmör i din olja, annars kan den upplevas som svårabsorberad.

Jag säljer ekologiskt Kakaosmör, 20g i en liten påse – precis lagom om du vill göra din ansiktsolja eller ditt kroppssmör fetare och mer återfuktande.

 

Bivax

En annan sak man enkelt kan göra själv är att förvandla sin ansiktsolja till en salva genom att tillsätta bivax. Bivax är i sig återfuktande, men det är även en produkt som stänger in fukten i huden som en liten barriär.

Bivax är mjukgörande, ökar elasticiteten i huden och har både antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper.

Har man oren hy med akne och pormaskar, så bör man inte använda produkter som låser in fukten, då dessa även låser in smutsen i huden och kan eventuellt förvärra hudproblemen.

Vill man göra en salva med bivax, rekommenderar jag att tillsätta ca 17% bivax till oljorna. Läs mer om mitt bivax från min egen biodling, och även receptförslag här

 

Lämna ett svar