Ekologisk tvål

Ekologisk tvål

Vad är det för speciellt med just ekologiska tvålar? Vad spelar det för roll att en tvål är ekologisk? Består inte tvål av bara kemikalier – de kan väl inte vara ekologiska?

Skillnad på tvål och ”tvål”

Ni som hängt med mig ett tag vet ju att det är skillnad på tvål och ”tvål” – det vill säga – hantverkstvål och tensidtvål.

Tvålarna som jag gör kallas för hantverkstvål, äkta tvål eller gammaldags tvål (det finns säkert fler namn, kärt barn ni vet). Men vad som menas är i grunden en tvål som görs för hand, av fett som förtvålas av Natriumhydroxid (om det inte är flytande tvål, för då är det Kaliumhydroxid). Detta till skillnad från tvål som säljs på mataffären för 10kr/st, som inte innehåller så många naturliga råvaror utan mest tillverkas av kemikalier i en fabrik.

Enligt SAOL så är tvål ”rengöringsmedel (numera vanl. bestående av natriumsalter av högre fettsyror oftast i form av ett (hanterbart) stycke” – jag undrar hur länge denna definition av tvål kommer finnas kvar i SAOL för jag tror inte det är speciellt många svenska hem som har ett natriumsalt på handfatet (förutom ni såklart, kära läsare). De flesta köper nog en pumptvål på mataffären, ni vet en sån där ”Milk and Honey” i praktiskt pumpförpackning med en bild på en honungsdrypande vaxkaka på framsidan – men när man läser innehållsförteckningen innehåller den varken mjölk eller honung.

När jag började göra egen tvål för länge sedan, var det just för att jag började läsa innehållsförteckningar och översätta INCI koderna som en innehållsförteckning är skriven i. INCI står för International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, och är ett ”språk” för just innehållsförteckningar som uppfanns inom EU så att det ska vara lika för alla medlemsländer. INCI bygger på latin, engelska, kemiska beteckningar och botaniska namn. Vill du läsa mer om reglerna kring att sälja kosmetika inom EU – kolla in det här blogginlägget.

Till exempel – i stället för att skriva förtvålad Rapsolja så heter det Soodium Rapeseedate (Sodium är Natrium på engelska och Rapeseed är Rapsfrö). Men samtidigt så heter Rapsolja som inte är förtvålad Brassica Napus Seed Oil på samma innehållsförteckning – så det är ju inte helt lätt att hänga med. Och då är det här exemplet ändå en naturlig ingrediens.

Tar man en tensidprodukt, t.ex. en ”tvål” från mataffären – så kan innehållsförteckningen se ut så här:

Dove Beauty bar:

Sodium Lauroyl Isethionate – Det här är huvudingrediensen i Doves tvål, den tillverkas genom att kombinera kokosoljans fettsyror med Isoteonsyra – som i sin tur tillverkas av etenoxid (industrikemikalie som är bakteriedödande och konserverande, cancerframkallande, farlig att inandas och få på huden) och natriumbisulfat (ett salt av natrium och svavelsyra). Slutprodukten sodium lauroyl isethionate anses inte vara farlig i små mängder.
Stearic acid – Stearinsyra är en mättad fettsyra. Stearinsyra ingår tillsammans med palmitinsyra i stearin, som används för ljustillverkning. Används för att göra tvålen hård.
Sodium Palmitate – Förtvålad palmolja. Palmolja ger lödder och en hård tvål. Palmolja odlas till största delen i Indonesien-, och Malaysias torvmarker. När torvmarkerna odlas upp frigörs koldioxid som bidrar till den globala uppvärmningen. Svedjebränningen av markerna före plantering hotar dessutom både människor och djur.
Lauric Acid – En av fettsyrorna som finns i kokosolja
Aqua – Vatten
Sodium Isethionate – Förtvålad Taurin, framställs syntetiskt av etenoxid och natriumvätesulfit, som i sin tur ger isetionsyra och natriumhydroxid. Isetionsyra bildar taurin när den får reagera med ammoniak. Tillsätts för att ge lödder. Naturlig Taurin finns i alla animaliska livsmedel, främst i rött kött, särskilt i hjärtmuskeln.
Sodium Stearate Natriumstearate – förtvålad Stearinsyra (se ovan)
Cocamidopropyl Betaine – En syntetisk tensid, utvunnen dels ur kokosolja, dels ur dimethylaminopropylamine, som är en hudirriterande syntetisk kemikalie. Forskning visar att ämnet kan vara allergiframkallande. Används för att bryta ytspänningen på vattnet, så att tvålen kan rengöra huden.
Sodium Palm Kernelate – Förtvålad Palmkärnolja (se ovan)
Glycerin – i riktig tvål finns glycerin naturligt eftersom det ingår i vegetabiliska och animaliska fetter. Men tvåltillverkare som tillverkar tvål genom andra processer, tillsätter syntetiskt glycerin i sina tvålar. Syntetiskt glycerin framställs ur propangas och används i hårvårdsprodukter som lösningsmedel och utfyllnad. Det har även använts mot mjäll. Vid hudkontakt kan det ge en övergående sveda och värmekänsla.
Parfum – Parfym kan innehålla många olika kemiska ämnen, ofta Ftalater, som kan vara hormonstörande och cancerframkallande.
Sodium Chloride – Natriumklorid, vanligt koksalt
Zink Oxide – Ett mineralpigment som används för att göra tvålen vit
Tetrasodium Editronate (EDTA) – Etylendiamintetraättiksyra – tillverkas av formaldehyd och natriumcyanid. Cancerframkallande ämne som används i tvål för att bryta ner hudens barriärer så att andra ämnen lättare kan tränga in och ger även lödder i tvålen. Används även i mögelborttagningsmedel.
Alumina – Aluminium, används för att ta bort lukt
Alpha-Isomethyl Ionone – Syntetisk doftämne
Benzyl Alcohol – Bensylalkohol, används i parfym
Butylphenyl Methylpropotional – Syntetiskt doftämne
Citronellol – En terpenalkohol som doftar ros
Coumarin – Kumarin är en organisk förening som uppträder i form av färglösa kristaller som många tycker luktar behagligt. Kumarin är lätt giftigt och kan ge bland annat huvudvärk om det intas i för stor mängd
Hexyl Cinnamal – Parfymämne. Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde. Kan ge överkänslighetsreaktioner med kontaktallergi som följd
Limonene – Limonen är ett av de 26 doftämnen som sedan 2005 måste tas upp INCI-deklarationen enligt EU:s regler, för att skydda doftöverkänsliga personer. Det finns naturligt i eteriska oljor av citrus, men framställs också kemiskt. Många är överkänsliga mot linalool och kan utveckla kontakteksem eller irriterad hud
Linalool – Linalool är en form utav doft-ämne och är speciellt vanligt bland parfymerade produkter. Det finns naturligt i eteriska oljor av citrus, men framställs också kemiskt. Många är överkänsliga mot linalool och kan utveckla kontakteksem eller irriterad hud
CI 77891 – Titandioxid – används för att göra tvålen vit.

Så här ser Solsikkas innehållsförteckning ut: (Svenska orden inom parantes)

Sodium Olivate (förtvålad Olivolja), Sodium Cocoate (förtvålad Kokosolja), Glycerin, Sodium Rapeseedate (förtvålad Rapsolja), Sodium Ricinoleate (förtvålad Ricinolja), Olea Europaea Fruit Oil (Olivolja), Aqua (Vatten), Cocos Nucifera Oil (Kokosolja), Brassica Napus Seed Oil (Rapsolja), Caledula Officinalis Flower Oil Extract (Extrakt av Ringblomma), Ricinus Communis Seed oil (Ricinolja), Caledula Officinalis Flower Aqueous Extract (Ringblomsté), Caledula Officinalis(Ringblommor)

Ekologiska råvaror

Att jag valt att använda ekologiska råvaror i mina tvålar beror på att huden faktiskt kan ta upp mer än vad vi tror. Det finns en regel kring vad som går i genom huden, och den heter ”The 500 Dalton rule” och handlar om att molekylärvikten hos ett ämne måste vara under 500 Dalton för att kunna penetrera Strateum Corneum (vårt översta hudlager) – läs mer om Dalton här.

Så hur vet man vilken moelkylärvikt ämnen har? Nej, det vet man ju inte sådär bara. Och hänger det bara på Daltonvikt om ett ämne kan penetrera huden? Nej, såklart är det inte så enkelt. Till exempel så penetrerar fettbaserade ämnen huden fortare än vattenbaserade (japp, coolt).

Det är kul att undersöka ämnen som skönhetsindustrin säger är magiska för huden – för att upptäcka att de inte ens kan penetrera yttersta hudlagret. Kollagen till exempel, har en Daltonvikt på 300000, Keratin ligger runt 550000 Dalton, Hyaluronsyra kan variera mycket, men är minst 4000 Dalton och Elastin mellan 10000 – 20000 Dalton. Till skillnad från Glycerin med en Daltonvikt på 91 och fettsyror som ligger mellan 190-300 (beroende på fettsyra).

Betyder det att en flaska ekologisk olja på mataffären gör mer för min hy än en 1000kr ansiktskräm? Förmodligen, men ansiktskrämen doftar säkert ljuvligt 🙂

Det är samma sak med så kallade ”wash off” produkter som tvål tillhör. För även om du sköljer av tvålen när du tvättar händerna, så känns det när man använt en hantverkstvål att man fått både återfuktning (av Glycerinet) och återfettning (av överfettningen i tvålen). Då känns det tryggt med ekologiska råvaror.

 

Lämna ett svar