Hud och hudvård

Hud och hudvård

I mitt förra blogginlägg, skrev jag om ekologiska tvålar, hur jag tänker kring råvaror och varför det är viktigt att välja ekologiska produkter till sin hud – bland annat för att huden kan ta upp många ämnen och transportera ner dem djupare in i kroppen. Det blogginlägget kan du läsa HÄR

I det här blogginlägget tänkte jag skriva lite mer om hur hud och ämnen som kan påverka huden – och även ämnen som inte gör det.

Vi börjar med lite repetition

Dalton

Det viktigaste att känna till, om man är intresserad av hudvård – tycker jag är Daltonregeln. Håll i dig, för nu blir det kemi (men det är coolt och det är värt det, jag lovar)

Djupdjupdykning

Dalton är en enhet för massa, och 1 Dalton är lika med en tolftedel av massan av en Kol-12 atom i vila (om du gillar matte så är det 1.660 x 10−27 kg). Vaddå Kol-12? Jo, Kol innehåller vanligtvis sex Protoner och sex Neutroner = Kol-12 – meeeen, det finns även Kol med andra antal Neutroner. Jag sätter en kolatom på att du hört talas om Kol-14 till exempel – som används för att bestämma åldern hos organismer? Just det – Kol-14 dateringar (ascoola).

Djupdykning till oanade nivåer av nördighet

en Kol-14 atom innehåller också sex Protoner, men åtta Neutroner – vilket innebär att den är både tyngre, och därmed även mer radioaktiv än en Kol-12 atom. På grund av sin radioaktivitet behövs bara en tusendels gram av ett organiskt ämne för att mäta Kol-14 sönderfallet och därmed fastställa hur länge sedan organismen dog (sa ju att det var ascoolt).

Tillbaka till verkligheten

Men nu var det ju inte Kol-14 metoden jag skulle skriva om, utan Dalton. Vi drar oss upp från de djupaste djupet av nördighet och fortsätter.

Så vad har Daltonvikt med huden att göra. Jo, vårt yttersta hudlager (som heter Stratum Corneum) bildar tillsammans med underliggande Epidermis och sen under det Dermis – vår hud (under de tre är vårt underhudsfettlager). In i Stratum Corneum kan bland annat vattenbaserade produkter tränga – t.ex. hudkrämer som innehåller Hyaluronsyra – som jag skrev om i mitt förra inlägg – kommer in i detta lager av överhud. Men ämnen som till exempel Hyaluronsyra kommer inte längre än så!

Varför kommer det inte längre? För att det har en för hög Daltonvikt.

Regeln för Dalton och hur är nämligen att ingenting över 500 Dalton kan komma igenom det översta hudlagret!

Hyaluronsyra har en vikt på mellan 50,000 och 1,5 miljoner Dalton (det finns både lågmolekylär och högmolekylär Hyaluronsyra). Många av de ämnen som inte kan penetrera ner genom Stratum Corneum kan ändå ha effekt på huden (men kanske inte så mycket effekt som reklamen säger). Hyaluronsyra t.ex. binder vatten till det yttersta hudlagret och får huden att kännas mjuk och elastisk – och det är ju en fin kosmetisk effekt. Kollagen likaså, som ligger på ca 5000 Da.

OBS! Om man använder vattenbaserade produkter på huden, t.ex. ansiktskrämer – så bör man tänka på två saker:

  1. Om det är väldigt torr luft ute – t.ex. en torr sommardag, eller en torr vinterdag – så kan vätskan dras ut ur huden till omgivningen. Huden är nämligen så smart att den försöker balansera fuktnivån genom att antingen ta in fukt från omgivningen – men lika gärna, släppa ut fukt till omgivningen (dumsmart kanske vi ska kalla huden).
  2. Om det är väldigt kallt ute, och man har fyllt det översta hudlagret med vatten och vattenbaserade produkter – så kan man få små frostskador i huden om man är ute och blir riktigt kall. Dessa små frostskador kan bland annat resultera i ändrad hudton och förstörda blodkärl.

TIPS! Använder man däremot fettbaserade produkter på huden – oljor eller salvor baserade på t.ex. bivax – så förhindrar man den vätskeförlusten för att dels har man ingen fukt från vatten i huden som kan transporteras bort, och dels bildar fettet en barriär (och ännu mer så – bivaxet) kvar fukten inne i huden. P.S. Detta är även bra att tänka på om man har torr hud, och/eller hud som blir torr under dagen. D.S.

Under 500 Dalton

Är det bara Daltonvikt som spelar roll i hur huden tar upp ämnen? Nej, inte enbart.

Överkurs: Nu är det inte enbart <500 Da som bestämmer hudpenetration, det beror också till viss del på pH-värdet (ju närmre hudens eget pH-värde ämnet är, desto lättare absorberas det), hur svag lösningen är, hur stabil molekylen är och hur starkt den binder till alla molekyler (t.ex. till fettmolekyler – mer om det nedan).

I den här artikeln kan du läsa mer om Dalton och hudabsorption.

I överkursen skrev jag att det är flera saker som underlättar eller försvårar för ämnen att komma in i huden. Så om ett ämne t.ex. är lite för stort för att ta sig igenom huden egentligen – kan man ändra det ämnet så att det går igenom. T.ex. genom att lösa ämnet i en syra som sänker pH-värdet eller som ofta sker med hudvårdsprodukter – att lösa ämnet i fett eller Skvalen. Fett kan nämligen penetrera hud väldigt lätt, fettmolekyler och hudceller är kompisar och huden är byggd efter att fett ska kunna vandra både ut och in genom cellerna. Vårt eget hudfett Sebumet hjälper gärna fettlösliga produkter komma långt ner i hudstrukturen dit de bland annat transporterar fukt i och med Glycerinet som finns i fett.

Vad går igenom huden då?

OK, så nu vet vi att molekyler måste väga under 500 Dalton för att gå igenom huden, men vilka ämnen har så låg molekylärvikt då? Vad är det värt att lägga pengar på? Och vad bör man undvika att använda på huden för att det faktiskt kommer långt ner i cellerna och kan orsaka skada?

Fettsyror (ni vet ju redan att fett består av fettsyror och Glycerin), har molekylärvikter som ligger mellan 18 – 800 Da. Ett fett består oftast av flera olika fettsyror beroende på var fettet är odlat, hur det är odlat (ekologiskt spelar in här), eller var djuret som fettet kommer ifrån (när vi pratar om animaliskt fett) har betat. Oleinsyran t.ex. som är den fettsyra som Olivoljan består av till stor del – har en Daltonvikt på 282 Da. Laurinsyran som är vanlig i Kokosolja har en vikt på 200 Da. Myristinsyra 254 Da.

Glycerinet i fettet har en vikt på 92 Da. Vatten som man ofta löser Glycerin i väger 18 Da.

Alkohol, i form av Etanol – har en vikt på 46 Da – vilket innebär att om man använder en toner som är alkoholbaserad, eller aknemedel som ofta är alkoholbaserade – så riskerar man att påverka cellerna djupt nere i huden, då Etanolen har så lätt för att gå igenom hudlagren. Hud som utsätts för alkohol torkar ut och minskar i elasticitet.

Allergener är tyvärr oftast under 500 Da och har oftast inga problem att komma in i vår hud. Samma sak med luftföroreningar. Det var ju typiskt!

Men, förutom Glycerin, så finns det även andra hudvårdande ämnen som lätt tar sig genom huden och ner i hudlagren där de faktiskt kan göra nytta (beroende på koncentration såklart). Retinol (286 Da) och Mjölksyra (90 Da – det är ett salt, därav den låga Daltonvikten) bland andra kan faktiskt göra skillnad för huden. Vitaminer likaså, då de flesta ligger under 500 Da. B-vitamin ligger runt 120 och C-vitamin på 176 Da. E-vitamin på 430 Da och så vidare.

TIPS! Lös E-vitamin i fett för en superduperbra ansiktsolja! Läs mer om hur du kan blanda ansiktsolja beroende på hudtyp HÄR!

Så visst kan man få en bra hudvård, om man bara vet vad man ska leta efter, och kan tyda innehållsförteckningarna så man inte blir lurad – mer om det i ett annat inlägg, för nu har jag skrivit alldeles för mycket som vanligt.

Om du kommit så här långt utan att somna – tack för att du läste och jag hoppas du tyckte det var intressant.

/Anna

Lämna ett svar