Sommar och salta bad

Sommaren är här!

Stranden, sommarstugan, husvagnen – nytt vatten, finns det ens vatten, bevattningsförbud, törs man duscha – hur tvättar man håret så det mår bra under semestern?

Många bad blir det – saltvatten i håret hela dagarna.

Saltvatten är både bra och dåligt, och mycket beror på din hårtyp och hårkvalitet.

Fördelarna med saltvatten är att det innehåller mineraler som är bra för håret, saltkristallerna är dessutom en bra exfoliant (det skrubbar hårbotten) som ökar blodgenomströmningen i håret och får håret att se fylligare ut då de fyller upp och lyfter hårstråna. Saltvatten är svampdödande och kan hjälpa dig som har mjäll eller andra hårbottenproblem samt att det är bra på att rensa hårbotten från det extra sebum som gärna produceras under varma dagar.

Nackdelarna med saltvatten är att det är uttorkande (salt är hygroskopiskt = det drar till sig fukt, vilket är bra för hårbotten – men det innebär också att det drar ut fukten ur hårstrået). Om du bleker eller färgar håret med kemikalier innebär saltvatten att ditt redan näringsfattiga hår blir av med mer näring då de dras ut ur hårstrået.

Sammanfattning då, om du har friskt hår som lutar åt det feta hållet – passa gärna på att skrubba genom hårbotten när du är i havet, men ta med dig en flaska vatten så du kan skölja bort saltet när du badat klart – alternativt skölj igenom håret när du kommer hem från stranden.

Har du torrt och skört hår, hår som är kemiskt påverkat av färg eller blekning – sätt upp håret när du ska bada och undvik blöta ner det.

Själv har jag tunt och fint hår, det mår bra och är friskt men inget superhår direkt som tål vad som helst. Jag svettas mer i hårbotten när det är varmt och känner mig mer ofräsch i hårbotten på sommaren, samtidigt som håret blir uttorkat av bad och sol. Jag älskar att simma och dyka (plus att jag har en sjuåring som gillar vattenkrig), så det där med att undvika att blöta ner håret fungerar så där för mig.
Jag brukar passa på att gnugga igenom hårbotten med fingrarna för att lösa upp fett och svett när jag badar, och när jag kommer hem sköljer jag genom håret med vatten. En till två gånger i veckan tvättar jag håret, och ibland gör jag det i havet – jag brukar passa på om jag ska ta ett kvällsdopp när det inte är så mycket folk, det är ju inte alla som uppskattar en kallsup med lödder i.

På sommaren använder jag gärna Sylke u Rosenmarin, dels för att den är min mest rengörande schampotvål, dels för att jag tycker håret blir starkare och slätare av silket i tvålen. Men all naturlig schampotvål löddrar och rengör i saltvatten, samtidigt som de är vårdande mot hår och hårbotten. Ska jag vara länge på stranden brukar jag massera in Jojoba– eller Arganolja i håret och sätta upp det i en knut mitt på huvudet, då lägger sig oljan som ett skyddande lager mot saltvattnet. Är det inte tvättdag så kan det räcka med en rejäl skalpmassage i duschen för att håret ska må bra efter en dag med sol och bad.

En naturlig tvål är också salt – tvål är natriumsalt (Natriumhydroxid + fett = natriumsalt). Men tvål är så mycket mer än salt, en bra tvål är både återfettande av det extra fettet i tvålen som kallas överfettning (tvålen innehåller mer fett än vad som behövs för att göra tvål) och återfuktande av det naturliga glycerinet som finn i fetterna (fett består av fettsyror – som blir tvål, och glycerin). Läs mer om naturlig tvål HÄR

Är man nybörjare på schampotvål och van vid silikon eller mineraloljebaserat schampo och balsam så avråder jag från att börja med kombinationen schampotvål och saltvatten. Det är bäst att låta hårbotten vänja sig vid en sak i taget, skydda håret på stranden och ta tvätten hemma i duschen i stället. Och tänk på att det uttorkande saltvattnet kan göra håret extra strävt efter tvätt, så ha tvålamod när du kliver ur duschen med trassligt hår – de flesta är vana vid ett silikonbalsam som lägger sig som en plasthinna över hårstrået så det går att borsta direkt efter tvätt, men en naturlig tvål innehåller såklart inget sådant. Har du en bra hårolja – Argan eller Jojoba, gnugga några droppar olja mellan handflatorna och krama in i längderna, låt håret torka och red sedan försiktigt ut det med fingrarna innan du borstar det med en snäll hårborste.
Läs mer om hår och hårtvätt HÄR och HÄR

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Annika

    Inttessant ämne!
    Har det någon betydelse med salthalten? Försökte tvätta håret i havet i norra Bohuslän under midsommaren. 20 grader varmt i vattnet och jag lyckades inte skölja ur även efter flera dopp. Fick till sist ta till saltvatten schampoo och var ju inte vad jag ville….

    1. admin

      Ja, salthalten kan ha viss betydelse för hur ditt hår reagerar på schampotvålen. Är ditt hår van vid att tvättas i saltvatten och van att tvättas med en naturlig schampotvål så är det inga problem. Men som jag skriver i inlägget så rekommenderar jag inte att man börjar med schampotvål och saltvattentvätt om man inte använt schampotvål förut, då är det bättre att tvätta håret hemma efter badet.

Lämna ett svar